Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μια ιστορική ελιά


               Η ελιά του Πλάτωνα , ήταν μια ιστορική ελιά παρά την περιοχήν της αρχαίας Ακαδημίας , της αρχαίας Αθήνας , επί της Ιεράς Οδού , λίγο μετά τον Βοτανικό Κήπο , πριν την γέφυρα του Κηφισού .

               Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση της Αθήνας και τους θρύλους , η εν λόγω ελιά αποτελούσε ιδιοκτησία του Αθηναίου φιλοσόφου Πλάτωνα , αποτελώντας ζωντανό μνημείο της εποχής του,

αν και παλαιότερα από εποχής Γεωργίου Α΄, χαραχτηρίζονταν από τους Αθηναίους και ως ¨ ελιά του Περικλέους ¨ . Σύμφωνα με τη γνώμη του Αθηναιογράφου Δημητρίου Καμπούρογλου και οι δύο παραπάνω προσωνυμίες απέδιδαν τον σεβασμό των Αθηναίων στη συγκεκριμένη αιωνόβια ελιά αποκαλώντας της ¨ Μεγάλη Κυρία ¨ ή ¨ Σεβάσμια Κυρία ¨ . Ιστορική πηγή που να απέδιδε στον Πλάτωνα δεν υφίσταται , επικράτησε όμως , η ονομασία της , μετά και από την ομώνυμη επιγραφή καφενείου έναντι αυτής , που αποτέλεσε και στάση συγκοινωνιακών μέσων . Χαραχτηριστική ήταν η περίμετρος του κορμού της , που έφθανε τα έξι μέτρα , πλην , όμως , το ύψος του δεν ήταν ιδιαιτέρως μεγάλο . Στη βάση του κορμού έφερε μεγάλη σπηλαιώδη διαμόρφωση ( κουφάλα ) στην οποίαν κατέφευγαν πολλά μικρόσωμα ζώα .

               Ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να διασώσει το ιερό αυτό δένδρο , προπαντός από επιθέσεις ανθρώπων και ζώων προκάλεσε σχετικό διάταγμα απαλλοτρίωσης του πέριξ χώρου .  Προς καλλωπισμόν και ανάδειξη μάλιστα από σχετικό αίτημα της ¨ Ένωσης Αθηναίων ¨ , όπου ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο . Δυστυχώς , όμως , λόγω Β΄Παγκοσμίου Πολέμου , που ξέσπασε και της Κατοχής, που ακολούθησε οι εργασίες δεν πραγματοποιήθηκαν . Παρά ταύτα με μέριμνα του ιατρού Δημητρίου Κουλούκη τοποθετήθηκε ένα καλαίσθητο περιμετρικό κιγκλίδωμα , για την προστασία της ελιάς .

               Στις 7 Οκτωβρίου 1976 επέπεσε στην ελιά του Πλάτωνα λεωφορείο προκαλώντας στον κορμό μεγάλη ζημιά . Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε η μεταφορά του ιερού δένδρου στο κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ( Πρώην Γεωπονική Σχολή ) , όπου και φυλάσσεται σε ιδιαίτερη κατασκευασμένη προθήκη .

               Στις 18 Ιανουαρίου 2013 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διέψευσε σχετικό δημοσίευμα , που αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ενημέρωσης , ότι κάποιοι την κατέστρεψαν σε καυσόξυλα , υπενθυμίζοντας σχετικά την παραπάνω φύλαξή της . 

               Παλαιότερα τους λίγους καρπούς της ελιάς αυτής συνέλεγαν οι πλησίον αυτής καταστηματάρχες , που πρόσφεραν στους ξένους πελάτες ως ¨ ελιές του Πλάτωνα ¨. Κάποιος εξ αυτών καταστηματάρχης , σύμφωνα με τις διηγήσεις των παροικούντων , επιμελούμενος τη συλλογή και τοποθέτησή τους σε βαζάκια με καλλιτεχνική συσκευασία , έστελνε σε διαφόρους φίλους του στο εξωτερικό με συνοδευτικά ενθουσιώδη γράμματα περί της προέλευσής της . Μάλιστα είχε ζητήσει από τον Ακαδημαϊκόν Δημήτριον Καμπούρογλου και τον τότε καθηγητή της Βοτανικής στην Αθήνα , να του χορηγήσουν σχετικές βεβαιώσεις , ως πιστοποιήσεις , περί της προέλευσης αυτών . Βέβαια οι παραπάνω δεν χορήγησαν τέτοιες βεβαιώσεις και ο επίδοξος επιχειρηματίας κέρδισε μόνο τα θερμά συγχαρητήρια γράμματα πολλών φιλελλήνων του εξωτερικού αντί ¨ σακούλες με δολλάρια ¨ , που περίμενε .

 
                    Λογοτεχνικές αναζητήσεις - Β.Π. - Βόλος 23-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: