Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τόσα ανεκμετάλλευτα προσόντα


               Ο έγκριτος δημοσιογράφος κ. Ηλίας Κανέλλης γράφει , πολύ εύστοχα , στη τακτική του στήλη στην ¨Ελευθερία¨ της Δευτέρας 30-8-2015 της Λάρισας σχόλιο με τίτλο ¨ Ο βίος και η πολιτεία μιας αξέχαστης Προέδρου της Βουλής ¨. Γράφει μεταξύ άλλων :

            ¨... Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε τα φόντα να έχει μια γόνιμη πορεία . Είναι νέα , έχει καλές σπουδές , έχει την εμπειρία του μεγάλου κόσμου εκεί έξω , είχε τη στήριξη για τη θέση που ανέλαβε όχι μόνο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ευρωπαϊστικών κομμάτων . Επί πλέον , καθ’όσον κόρη του έμπειρου πολιτικού και για πολλά χρόνια προέδρου του ¨ Συνασπισμού ¨ Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου , θα μπορούσε να έχει αντλήσει διδάγματα για τους τρόπους άσκησης εξουσίας , για τις πολιτικές συμμαχίες , για το δέον γενέσθαι και για το όραμα . Τόσα ανεκμετάλλευτα προσόντα ...

               Πολύ σύντομα έδειξε διάθεση αυτονόμησης από την κομματική πολιτική . Και πως μετέφραζε αυτή την επιλογή ; Επιλέγοντας να πάει αριστερά , όλο και πιο αριστερά . Νομίζοντας , μάλιστα , ότι αριστερά σημαίνει να υπερθεματίζεις σε αυτό που αποκλήθηκε αντιμνημονιακός αγώνας . Επέλεξε να φτιάξει ένα δικό της παράρτημα εντός της Βουλής , να προσπαθήσει να του δώσει νομιμότητα και στην πορεία , να προσπαθήσει να επιβάλει την πολιτική αυτού του παραρτήματος ως επίσημη αντιμνημονιακή πολιτική . Κάπως έτσι γεννήθηκε η λεγόμενη Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος .

               Τι ήταν αυτή η Επιτροπή Αλήθειας ; Κατά την άποψη της ΠτΒ , που αρέσκεται στο δικολαβίστικο βερμπαλισμό , μια ομάδα εργασίας , μια ομάδα εργασίας στόχος της οποίας ήταν να αποδείξει ότι το χρέος της χώρας μας είναι απεχθές , επαχθές , επονείδιστο και διάφορα άλλα . Το δυστύχημα είναι ότι την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής αυτής τίμησαν με την  τιμητική  παρουσία τους , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας .

              Η ΠτΒ , όμως ,δεν θεώρησε καθόλου τυπική την παρουσία των κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων στην Επιτροπή , επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Βέλγος καθηγητής με κοτσίδα και σαγιονάρες ονόματι Ερίκ Τουσέν . Ο κ. Τουσέν , υπήρξε προηγουμένως σύμβουλος χωρών , όπως , ο Ισημερινός για ανάλογα θέματα , οι συμβουλές του ωστόσο αποδείχθηκαν άνθρακες .

              Άνθρακες αποδείχθηκαν και τα ¨ πορίσματα ¨ της Επιτροπής της ΠτΒ , σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος είναι απολύτως απεχθές , επαχθές , ειδεχθές , επονείδιστο κ.λ.π. και γι’ αυτό δεν χρωστάμε μία . Επειδή , μάλιστα , η ΠτΒ είχε και μια δεύτερη επιτροπή , που ασχολήθηκε με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις , όχι μόνο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στον Πρώτο , οι Γερμανοί βρέθηκαν να μας χρωστάνε κιόλας .

               Αυτά , ασφαλώς , δεν είναι σοβαρά πράγματα . Αλλά μέχρι να αποστασιοποιηθούν οι κορυφαίοι παράγοντες που την στήριζαν , η ΠτΒ είχε πιστέψει ότι είναι  Κράτος εν Κράτει . Κι ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τυπικό της Βουλής για να εμποδισει τη σωτηρία της χώρας και την προσήλωσή της στην Ευρώπη και στις δυτικές αξίες της ελευθερίας . Κάπως έτσι καταλήξαμε στις μεταμεσονύκτιες κωμωδίες των ψηφοφόρων , που ωδήγησαν πιο κοντά στο ρήγμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίδρυναν τις καλοκαιρινές μας νύχτες .

               Ο αντιμνημονιακός οίστρος και η αντιευρωπαϊκή ρητορική της , της επιτρέπουν να συνεχίζει να υπάρχει ως καριερίστα της πολιτικής ζωής , σε μια μετεκλογική Ελλάδα , που υποχρεωτικά θα βαδίσει , αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει , σε δρόμους ¨μνημονιακής¨ προσαρμογής , προς  την εξομάλυνση και την ευρωπαϊκή κανονικότητα ¨ .

 

              Β.Π.- Αύγουστος 2015                .    

Δεν υπάρχουν σχόλια: