Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η απόδραση των μελισσών


               Κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο , μεγάλες πυρκαγιές ο μόνιμος εφιάλτης , για  τη μικρή μας χώρα .

               Δάση καίγονται , οικοσυστήματα ανατρέπονται και μια ανατροπή της ισορροπίας του περιβάλλοντος είναι πλέον ορατή .

               Μπαίνει άμεσα ένα μεγάλο πρόβλημα . Κατά πόσον θα είναι βιώσιμος τούτος ο τόπος , που κάθε μέρα χάνει τα δάση του , το οξυγόνο του , τη χλωρίδα του και την πανίδα , αγαθά απαραίτητα για την επιβίωσή του .

               Η οικολογία δεν είναι ¨κίνημα¨ όπως τα άλλα . Θέτει το πρόβλημα της ζωής και του θανάτου .  Ο άνθρωπος , μέλος του παγκοσμίου οικοσυστήματος , θα μπορέσει να επιβιώσει ή θα εξαφανιστεί και αυτός μαζί με το περιβάλλον ; Η Γαλλική ¨ Λε Μοντ¨

ασχολείται με το θέμα σε άρθρο της με τίτλο : ¨ Η απόδραση των μελισσών ¨ .  ¨ Οι μέλισσες εμφανίστηκαν 60 χιλιάδες χρόνια πριν από τον άνθρωπο , έχουν θαυμάσια οργανωμένη ζωή και διαθέτουν ένα σύστημα επικοινωνίας που τους επιτρέπει να μεταβιβάσουν ακριβείς πληροφορίες για το που βρίσκεται η πλησιέστερη τροφή .

              Η μέλισσα είναι ένας πολύτιμος δείκτης για τη κατάσταση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας των ειδών . Σε αντίθεση με τον άνθρωπο , που μπορεί να τρώει μεταλλαγμένα προϊόντα και να ζει σε μολυσμένο περιβάλλον , η μέλισσα δεν μπορεί . Ή πεθαίνει ή εγκαταλείπει την κυψέλη και δεν ξαναγυρίζει . Αυτό μοιάζει υπεύθυνο και συγκινητικό . Αλλά μπορεί και να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας . Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε προειδοποιήσει :

            ¨Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν , η ανθρωπότητα δεν θα έμενε για πολύ καιρό ζωντανή ¨. Και αυτή η υπόθεση του Αϊνστάιν σήμερα γίνεται μία εφιαλτική πραγματικότητα . Οι μέλισσες  έχουν αρχίσει να αποδρούν από τις κυψέλες τους . Στις ΗΠΑ 30% έως 90% των κυψελών έχουν αδειάσει . Σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά . Το ίδιο έχει συμβεί και στον Καναδά και στην Ευρώπη ( Γαλλία , Γερμανία , Πολωνία , Ελβετία ,Αυστρία , Ελλάδα κ.λ.π.  Στη Γαλλία έχουν μείνει κενές 500.000 κυψέλες από το 1995 και κάθε χρόνο χίλιοι μελισσουργοί χάνουν το επάγγελμά τους .

               Και φυσικά δεν είναι το μέλι που θα εξαφανιστεί . Το 80% των ανθοφόρων φυτών γονιμοποιούνται με τις μέλισσες . Και αυτό εννοούσε ο Αϊνστάιν . Και τα αγονιμοποίητα δέντρα δεν θα μπορούν να κάνουν καρπούς . Χωρίς μέλισσες δεν θα έχουμε ούτε φρούτα , ούτε λαχανικά .

               Κι ενώ το πρόβλημα αυτό ήταν γνωστό από καιρό , μόνο το 2006 ευαισθητοποιήθηκαν οι αρχές στις ΗΠΑ . Έπρεπε να πάθουν μια ζημιά της τάξης των 14 εκ. δολαρίων από την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής , που δεν γονιμοποιήθηκε ελλείψει μελισσών .

               Αλλά στον υπόλοιπο κόσμο δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα . Ένα βαρύ πέπλο σιωπής καλύπτει αυτή τη νέα επικείμενη καταστροφή , που αν είναι να έρθει , θα είναι στο άμεσο μέλλον . Και αυτό έχει τη εξήγησή του . Πίσω από όλα κρύβονται οι κολοσσοί των μεταλλαγμένων προϊόντων , όπου το ζιζανιοκτόνο είναι μέσα στο φυτό . Και αυτό το δηλητήριο το έπαιρναν μέλισσες και αυτό τις έκανε να εγκαταλείψουν τις κυψέλες τους και να ψάξουν να βρουν άλλα μέρη που δεν ήταν δηλητηριασμένα .

               Μήπως είναι καιρός να πάμε να ζήσουμε με τις μέλισσες ;

 

               Β.Π. Π- Βόλος 24/9/2015       

Δεν υπάρχουν σχόλια: