Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος πάτρια εδάφη


               Τούτες τις μέρες συμπληρώνονται 41 χρόνια , από τον ηρωικό θάνατο ενός γενναίου Έλληνα αξιωματικού από τη Μάνη , του Σωτήρη Σταυριανάκου , Λοχαγού (ΜΧ) 1941- 1974 , Ο οποίος σκοτώθηκε υπερασπιζόμενος το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου , κατά την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο .

               Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζησάντων φονεύθηκε από βλήματα πυροβόλου άρματος από μικρή απόσταση :

             ¨Την 16ην Αυγούστου 1974 και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ , ο λοχαγός (ΜΧ) Σταυριανάκης Σωτήριος μαζί με τους στρατιώτες του , είναι ανάμεσα στους τελευταίους υπερασπιστές του Στρατοπέδου .

              Ένας από αυτούς ο Λοχίας Πλέσσας Διονύσιος , βλέποντας τις συνεχείς επιθέσεις του Τουρκικού στρατού και τη συντριπτική υπεροχή των Τούρκων με άρματα και πολυάριθμο πεζικό , απευθύνεται στο Λοχαγό του και έχει την παρακάτω στιχομυθία ( αφήγηση του ιδίου ) : ¨ Δεν μου λες , κύριε Λοχαγέ εμείς εδώ οι λίγοι τι κάνουμε ; Τι παριστάνουμε ; Τους 300 του Λεωνίδα ; Γιατί όσο αντέξουμε , όσο και να κρατήσουμε , σε κάποια στιγμή θα πέσουμε .

              Και αυτός απάντησε :

            ¨Άκουσε να σου πω Λοχία . Είμαστε Έλληνες Στρατιώτες , εδώ είναι Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να πέσουμε μέχρι ενός . Τα άρματα θα περάσουν από πάνω μας ¨ .

             Αυτός ήταν ο Λοχαγός Σταυριανάκος .

             Λίγο αργότερα  , σηκώθηκε από τη θέση που κατείχε για να εξουδετερώσει τον πολυβολητή επερχομένου Τουρκικού άρματος . Εκείνη τη στιγμή τον βρήκε το φονικό βλήμα .

            Άφησε σύζυγο και δύο θυγατέρες . Μετά θάνατον , τιμήθηκε , το 1975 και του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ο βαθμός του Ταγματάρχη ( ΜΧ ) . Το όνομά του δόθηκε στο στρατόπεδο του Συντάγματος της ΕΛΔΥΚ , που βρίσκεται στη Μαλούντα Κύπρου .  

           
            Β . Π . – Βόλος 5/7/2015          .

Δεν υπάρχουν σχόλια: