Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Πολίτης του κόσμου


               Η οικογένεια του ήταν Έλληνες Σεφαραδίτες Εβραίοι , από τη Κέρκυρα . Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 3 Μαΐου 1934 . Ο λόγος για τον μεγάλο τραγουδιστή και συνθέτη Ζωρζ Μουστακί .

               Ήταν περήφανος για τη καταγωγή του . Οι γονείς του που διατηρούσαν μεγάλο βιβλιοπωλείο στην Αλεξάνδρεια του πρόσφεραν Γαλλική Παιδεία βάζοντάς τον να σπουδάσει σε Γαλλικό Σχολείο . Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μουσική . Έτσι , το 1951 , πηγαίνει στο Παρίσι για να κάνει ανώτερες σπουδές στη μουσική . Εκεί γνωρίζει και εντυπωσιάζεται από τον τραγουδιστή Ζωρζ Μπρασέν σε τέτοιο βαθμό , ώστε άλλαξε το όνομά του από Γιουσέφ σε Τζωρζ .

               Ο Μουστακί τραγούδησε σε πολλές γλώσσες γαλλικά , ιταλικά , ελληνικά , πορτογαλικά , ισπανικά , αγγλικά και αραβικά τραγούδια . Τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ένα ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί . Οι μελωδίες του είναι απλές και εύκολα αφομοιώσιμες από το κοινό .

              Εκτός από τον ίδιο , τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές , όπως η Εντίθ Πιάφ , η Δαλιδά ο Χέρμπερτ Παγκανί κ.ά .

              Τη δεκαετία του 60 μετέφρασε στα Γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη . Έτσι ξανασυνδέεται με την ελληνική του ρίζα και το 1966 επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά . Αργότερα θα πει πολλά τραγούδια του Χατζηδάκη , μεταξύ άλλων την ¨ Πορνογραφία ¨ .

              Το 1970 πρωταγωνίστησε με τον Μίκη Θεοδωράκη στη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη ¨ Είμαστε δυό ¨  (Διάρκεια 20΄ λεπτών ) .

              Στην Ελλάδα , έγιναν μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια του ¨ Ο μέτοικος ¨ και ¨ Η Μεσόγειος ¨ .

              Πέθανε σε ηλικία 79 ετών στη Νίκαια της Γαλλίας .

 

              Β.Π. – Βόλος 31/7/2015   .      

               

Δεν υπάρχουν σχόλια: