Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Πρίγκιπας Ανδρέας


               Ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν τον βασιλόπαιδα Ανδρέα της Ελλάδος . Ήταν ο τέταρτος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας των Ελλήνων . Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ είχε οκτώ παιδιά . Γεννήθηκαν κατά σειράν : Κωνσταντίνος ( ο μετέπειτα Βασιλιάς ) , Γεώργιος , Αλέξανδρος , Νικόλαος , Μαρία , Όλγα , Ανδρέας , Χριστόφορος .

              Πρίγκιπας Ανδρέας : γεννήθηκε στην Αθήνα το 1882 και πέθανε στο Μόντε Κάρλο το 1944 . Νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα Αλίκη το 1903 , αδελφή του λόρδου Μαουντμπάτμεν και απέκτησε 4 θυγατέρες και ένα γιο  . Τα ονόματα : Μαργαρίτα , Θεοδώρα , Καικιλία , Σοφία και τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1921 Δούκα του Εδιμβούργου παντρεμμένο από το 1947 με την σημερινή Βασίλισσα Ελισσάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου .

                O πρίγκιπας Ανδρέας φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και όπως και τα άλλα τέκνα του Γεωργίου Α΄ οι σπουδές του ήταν πλήρεις . Χωρίς καμιά διάκριση από τους κοινούς Ευέλπιδες . Αυτό οφειλόταν στον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Νικόλαο Ζορμπά , ο οποίος είχε αρνηθεί να δώσει προαγωγή στον πρίγκιπα Ανδρέα σε αντίθεση με τον συμμαθητή του Θεόδωρο Πάγκαλο . Εξαιτίας αυτής της κίνησης δημιουργήθηκε επεισόδιο μεταξύ Παλατιού - Ζορμπά το οποίο όμως δεν συνεχίστηκε .

               Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία , έλαβε μέρος στούς Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός του Ιππικού και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία . Τον Ιούλιο του 1921 μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ έφθασε ως διοικητής της 12ης Μεραρχίας , με το βαθμό του υποστρατήγου στο Μικρασιατικό Μέτωπο . Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο , τον Ιούλιο του 1921 , πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου . Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β΄Σώματος Στρατού , το οποίο έπρεπε να κινηθει διά μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Αγκύρας . Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις ¨ καψοκαλύβα ¨, λόγω της τακτικής του να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των Τούρκων χωρικών . Μετά την λήξη των επιχειρήσεων της αποτυχημένης εκστρατείας Σαγγαρίου – Αγκύρας ( Σεπτέμβριος 1921 ) του αφαιρέθηκε η διοίκηση του του Β΄Σώματος Στρατού από τον διοικητή της Στρατιάς αντιστράτηγον Αναστ.   Παπούλαν , λόγω ανικανότητος και καταφανούς ανεπάρκειας στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού . Πριν τη λήξη του Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από τη Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα .

               Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τη επανάσταση του Ν.Πλαστήρα , με διαταγή του Πάγκαλου ο πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στη Κέρκυρα για να δικαστεί στο στρατοδικείο . Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξι . Στη δίκη με την κατηγορίαν αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της Στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Σεπτέμβριον του 1921 . Η απόφαση ,όμως , δεν εκτελέστηκε από την Επαναστατικήν Στρατιωτικήν Κυβέρνησιν , λόγω μεσολάβησης της Βρετανικής Κυβέρνησης , μέσω του Άγγλου Πλοιάρχου Τάλμποτ . Με παρέμβαση του Πάγκαλου το στρατοδικείο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό ¨ της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων ¨ και τον καταδίκασε στις 20 Νοεμβρίου 1922 στη ποινή της Ισόβιας φυλάκισης και της διαγραφής του από το Μητρώο των αξιωματικών.

              Αμέσως μετά την καταδίκη του με την συνοδεία του από την Σχολήν Ευελπίδων Θ. Πάγκαλου και του Τάλμποτ μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το Βρετανικό αντιτορπιλικό ¨ Καλυψώ ¨ . Το πλοίο σταμάτησε στη Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειάν του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλίαν . Στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισιού Σαιν Κλου , φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη . Απέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στο Μόντε Κάρλο από ανακοπή της καρδιάς .

 

             Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 2/7/2015  .    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: