Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Με χέρια παστρικά


                ¨ Δεν ξέρω σε ποιο άλλο επάγγελμα μπορείς να αναφέρεις ένα όνομα και να πεις με σιγουριά : Αυτός είναι ο πρώτος ! ¨ Είχε γράψει σ’ένα χρονογράφημα-αφιέρωμα στον Παύλο Παλαιολόγο , ο Δημήτρης Ψαθάς .

                   Μπορεί , όπως λένε κάποιοι , να ήταν κομμάτι υπερβολικός στο χαραχτηρισμό του , όμως είναι βέβαιο ότι στο ¨ εικονοστάσι των αγίων ¨ της δημοσιογραφίας κατέχει ξεχωριστή θέση . Ο Παύλος Παλαιολόγος ανήκει σε αυτούς τους δημοσιογράφους που καταξίωσαν το επάγγελμα και που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα .

                   Ελάχιστοι φόροι τιμής στον κορυφαίο δημοσιογράφο , τον μεγάλο δάσκαλο του ήθους και του  ήθους είναι το βιβλίο ¨Ο νοσταλγός της Πόλης ¨, Παύλος Παλαιολόγος . Μια ζωή με παστρικά χέρια ¨ του Βίκτωρα Νέτα .

                   Η ζωή του Παλαιολόγου (1895-1984) καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον πολυτάραχο 20ο αιώνα τα γεγονότα του οποίου παρακολούθησε από κοντά .

                   Πληγή αγιάτρευτη , καημός έως το τέλος της ζωής του , έμεινε για τον Παύλο Παλαιολόγο η νοσταλγία της Πόλης , της ακριβής πατρίδας , που της αφιέρωσε άπειρα χρονογραφήματα , οδοιπορικά , προσκυνήματα πραγματικά αριστουργήματα έκφρασης αγάπης και αβάστακτου πόνου .

                   Την αξιοπρέπεια και το ήθος είχε για ¨ σημαία ¨ στη ζωή του . Ήταν σεμνός στις συμπεριφορές του και στα λόγια του . Κάποτε είπε : ¨ Ξέρω ότι το πρωινό που σας σερβίρω , πλούσιο δεν είναι . Είναι όμως δουλεμένο με επιμέλεια μανιακού . Και ακόμα : ¨ Είναι γραμμένο με χέρια παστρικά . Πολλές οι αστοχίες , οι πλάνες , οι αδεξιότητες . Ούτε μία , όμως , γραμμή με βρόμικα χέρια . Αυτά τα χέρια απλώνω σήμερα με το μέτωπο ψηλά , για να σφίξω τα δικά σας χέρια ¨ .

 

                   Β.Π. – Βόλος 6-2-2014 .

   

                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: