Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Τρεις ¨εργάτες¨ πολιτισμού


Το ¨ Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης ¨ Ανακασιάς Βόλου , εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο ¨Πρόσωπα της Ανακασιάς Βόλου ¨ , αφιερωμένο σε τρία άξια τέκνα της περιοχής : Τον Μένιο Μουρτζόπουλο , τον Δημήτρη Λέτσιο και τον Θανάση Κωσταβάρα .

             Τρεις άνθρωποι του πνεύματος μίλησαν στη εκδήλωση

5-6-2013 της παρουσίας του βιβλίου , για τα τιμώμενα πρόσωπα .

             Ο καθηγητής Β.Δ.Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα του πολυτάλαντου και πανεπιστήμηνα Μένιου Μουρτζόπουλου του στοχαστή , φιλόσοφου , φιλολόγου , θεολόγου , νομικού και κορυφαίου μουσικολόγου και συνθέτη . Ήταν ο άνθρωπος που από ιδιόρρυθμη στάση ζωής δεν γνωστοποίησε εν ζωή τον θησαυρό των στοχασμών του , εκτός από τα ελάχιστα δημοσιευμένα δείγματά του . Τα κατάλοιπά του είναι πολλά και ενδιαφέροντα . Από τα αποκαλυπτόμενα χειρόγραφα προσπαθεί ο ερευνητής να ανιχνεύσει την πεμπτουσία του στοχασμού του . Ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Μπαζιάνας χαραχτήρισε κάποτε με εύστοχο τρόπο τον Μουρτζόπουλο ¨ άνθρωπο που έπεσε σε λάθος πλανήτη ¨ .

              Η συγγραφέας και φωτογράφος κ Νατάσσα Καρακατσάνη σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Βολιώτη καλλιτέχνη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου τον τελευταίο της Θεσσαλικής τετρανδρίας ¨ Μπαλάφας , Μελετζής , Λέτσιος , Τλούπας ¨ . Η κ Καρακατσάνη ιχνηλάτησε ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής και του έργου του , προσδιορίζοντας ταυτόχρονα και τις αισθητικές παρορμήσεις του . Οι φωτογραφίες του Λέτσιου παρουσίαζαν την αληθινή εικόνα του κόσμου , χωρίς παραμορφώσεις και χωρίς εργαστηριακές επεξεργασίες .

              Τέλος η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Μαρίτα Παπαρούση αναφέρθηκε στη ζωή αλλά κυρίως στο ποιητικό έργο του Θανάση Κωσταβάρα ενός από τους ποιητικούς εκπροσώπους της ¨Γενιάς της Ήττας¨. Ο ποιητής Κωσταβάρας με το ήθος και τη δεινότητά του είναι ενταγμένος στη χορεία των αγωνιστών ποιητών .

               Η ζωή και το έργο των τριών αυτών προσωπικοτήτων , που κατάγονται από την Ανακασιά – Βόλου αναλύεται εκτενώς στις σελίδες του βιβλίου που εξέδωσε  το ¨Κέντρο Πολιτιστικών και Κοινωνικών παρεμβάσεων Ιωλκός¨ υπό την καθοδήγηση της δραστήριας και γεμάτης οράματα κ Αδαμαντίας Μουτσινά . Στη ίδια και στα μέλη του Κέντρου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια .

           Β.Π. – Βόλος 13-6-2013 .

           

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: