Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ξυπνά μνήμες


               Ο πολυγραφότατος και ακούραστος θεολόγος Βασίλειος Στεργιούλης με το βιβλίο του ¨Στην πόλη και στην Αγία Σοφιά¨ μας ταξιδεύει στα άγια χώματα των Πατριαρχών και των Βασιλέων , στην Πόλη των πόλεων , την Βασιλεύουσα ,  την Κωνσταντινούπολη και το περιδέραιό της , τα πριγκηπόννησα .

               Είναι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν , σε χρόνους δόξας , στέψεων αυτοκρατόρων , αγώνων , δακρύων , πτώσης αλλά και ελπίδας ανάστασης ! Είναι ένα προσκύνημα σε θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία , δάσκαλοι αιωνιότητας του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας , θρόνοι που ελαμπρύνθησαν από Ιουστινιανούς και Παλαιολόγους , άμβωνες του τιμήθηκαν από Χρυσοστόμους και Γρηγορίους και άλλους αγίους Πατέρες και Πατριάρχες της εκκλησίας μας . Ένα προσκύνημα σε άγια χώματα ποτισμένα από αίμα μαρτύρων για τη διατήρηση της πίστης και της ελευθερίας , εκεί όπου η ιστορία συνυφαίνεται με τους θρύλους . Ένα οδοιπορικό στον κήπο των θρύλων με ανάλαφρη περπατησιά σαν σε όνειρο όπου ο καθένας ανταμώνει  με τις δικές του μνήμες , τις δικές του προσδοκίες που ζωγραφίζουν στα χείλη του χαμόγελα χαρμολύπης και στεναγμών αλλά και τόπους όπου σήμερα καίει η θράκα της ψυχής των ζωντανών μαρτύρων της ελληνορθόδοξης πορείας του λαού μας στην ιστορία του χρόνου , αληθινοί πολιτισμικοί ταξιδιώτες και συνεχιστές του πολιτισμού των πατεράδων τους !

              ¨Στην  Πόλη και στην Αγια-Σοφιά¨ . Ένα καλαίσθητο βιβλίο που με το περιεχόμενό του και τις εικόνες του ξυπνά μνήμες , ξεναγεί , διδάσκει και πληροφορεί , ιστορεί και συγκινεί κάνοντας το παρελθόν παρόν προκαλώντας συναισθηματική φόρτιση με στεναγμούς αλλά και προσδοκία ελπίδας .

               Παρακολουθείς στέψεις αυτοκρατόρων  , ακούς θείες λειτουργίες Πατριαρχών και σήμαντρα να σημαίνουν , άμβωνες να διαλαλούν μηνύματα ζωής , ύμνους να ανεβαίνουν σε ουράνιους διαδρόμους αγγέλων και μετέχεις στη ζωή της κάποτε βασιλεύουσας Πόλης .

               Αναβαπτίζεσαι στην κολυμπήθρα της Ελληνορθόδοξης παράδοσης και ανασταίνονται μέσα σου γεγονότα και εικόνες , μύθοι και διηγήσεις που πρωτακούσαμε από τη γιαγιά και το σχολείο . 

               Να η Πύλη της αγχόνης του Πατριάρχη Γρηγορίου , να η μεγάλη του Γένους Σχολή , με τους μύθους και τους θρύλους και χαμογελάς με ικανοποίηση σαν θυμάσαι και μονολογείς πως ¨Πάλι με χρόνους , με καιρούς , πάλι δικά μας θάναι ! .  Όπως συνέβη κάποτε , όπως γράφει ο Ν.Πλαστήρας στο έργο του ¨Αναμνήσεις από την εκστρατεία στην Ουκρανία το 1919¨ : ¨ Περί το μεσημέρι πλησιάζαμε με το σύνταγμα στην Πόλη ¨, γράφει ο στρατηγός και κυβερνήτης Ν.Πλαστήρας : ¨ Δυόμισι χιλιάδες καρδιές χτυπούν με λαχτάρα ν’αντικρίσουν την ξακουσμένη Πόλη . Και όταν είπα στους σαλπιγκτές να σημάνουν το εμβατήριο της ημέρας , δεν έμεινε μάτι αδάκρυτο ... Όλοι κλαίουν , κανείς δεν ανασαίνει ,όλοι κατελήφθησαν από κατάνυξη στον αντίκρυσμα της θρυλικής πόλης και σαν να θέλουν να γονατίσουν μπροστά στην Άγια-Σοφιά για να ευχαριστήσουν την Θεία Πρόνοια που ύστερα από πέντε αιώνες έκανε το θαύμα και επαλήθευσε το ¨ πάλι με χρόνια , με καιρούς , πάλι δικά μας θάναι ¨ .

               Το οδοιπορικό στο χρόνο και στην Πόλη τελειώνει . Επιστρέφεις νοερά στο σπίτι σου , έχοντας συντροφιά το ωραίο βιβλίο , που υπενθυμίζει πως ο Ελληνισμός της Πόλης στέλνει μηνύματα πολιτισμού μέσα από το κάστρο φωτός , το Πατριαρχείο , σε όλο τον κόσμο . Μηνύματα που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα για να ζήσει έναν καλύτερο κόσμο .

               Είναι σημαντικό γεγονός το να θυμάσαι . Οι μνήμες φωτίζουν την πορεία σου στο μέλλον .

 

 

Δημ. Νταφούλης – Λάρισα 19-6-2013 . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: