Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Άλλοτε και τώρα

Ο Κ. Θεόδωρος Περράκης γράφει:

Ασφαλώς και σέβομαι τα γούστα του καθένα μας, στο ντύσιμο τουλάχιστον. Και φυσικό είναι, ιδίως η νεολαία, να πηγαίνει και σύμφωνα και με τις επιταγές της μόδας. Δεν ξέρω όμως, ίσως, ενίοτε, γίνονται και παράδοξες επιλογές της. Όπως οι επιταγές να κυκλοφορούν μερικοί και μερικές, νεαρής, ως επί το πλείστον ηλικίας, με καινούρια μεν παντελόνια τζιν επιμελώς όμως σκισμένα, σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας. Παρακαλώ να μη με παρεξηγήσετε ότι τάχα επιθυμώ να κάνω υποδείξεις. Μου έρχεται όμως στο νου μου ότι υπήρξαν δυστυχώς και άλλοτε εποχές που έζησε η Ελλάδα μας, κατά τις οποίες τα μαθητούδια διάβαζαν σε μια τάξη από ένα κοινό βιβλίο… Όπου τα σχολιαρόπαιδα παρακαλούσαν τη μητέρα τους να τους μαντάρει το παντελόνι τους, το οποίο, είχε κάποιο σχίσιμο, όχι από κάποια επιταγή της μόδας, αλλά από τη φτώχεια.
Άλλαξαν οι καιροί, θα μου αντιτάξετε. Και ανατριχιάζω και εγώ μαζί σας στην ιδέα, ότι μπορεί να ξαναζήσουμε τα ίδια, μια που τώρα όμως θα είναι χειρότερα, γιατί μάθαμε στην καλοπέραση και δεν έχουν οι νεότεροι του σήμερα ζήσει στη φτώχεια το χθες. Και εγώ μέχρι χθες καμάρωνα για μας τους Έλληνες που μας περίσσευαν λεφτά ώστε να πηγαίνουμε και με τις επιταγές της μόδας, χωρίς να υποψιάζομαι ότι είμαστε καταχρεωμένοι, εφόσον οι εκάστοτε τελευταίες κυβερνήσεις μας έκρυβαν επιμελώς την αλήθεια, για να μην αποκαλυφθεί η ανεπάρκειά τους…
Καμαρώνω τη νεολαία μας, όπως και να είναι ντυμένη, σύμφωνα με τα γούστα της ή και με τα γούστα όσων ενδιαφέρονται να αρέσουν, Όμως, τώρα που τα μαύρα μαντάτα και μιας νέας χρεοκοπίας όλο και επαναλαμβάνονται, από κερδοσκοπικές διαδόσεις ή αληθινά. Τώρα, που για κάποιο λόγο ξεκινάνε φέτος τα σχολεία, χωρίς όλοι οι μαθητές να έχουν τα βιβλία τους. Τώρα, που οι επιδιορθώσεις ρούχων αρχίζουν να ξεπερνούν τις αγορές καινούργιων, πιστέψτε με! εύχομαι ολόψυχα, (η νεολαία μας και όχι μόνο), να μη ξαναγυρίσουμε, εξ ανάγκης πλέον, πάλι στο τριμμένο παντελόνι το επιμελώς μανταρισμένο του χθες…..

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Θεσσαλία στις 21/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: