Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ένας ¨νέος¨ 70 ετών

Και οι γιατροί πεθαίνουν. Ο απαράβατος βιολογικός όρος που ορίζει : ¨ Ό,τι γεννιέται πεθαίνει ¨ , δεν ήταν δυνατόν να εξαιρέσει την συμπαθή τάξη των γιατρών.
΄Ετσι το απόγευμα της Τετάρτης 5-7-2011 ο φίλος και συμμαθητής γιατρός Στάθης Τσαταλός κάνοντας το μπάνιο του στη θαλάσσια περιοχή της Αγριάς , εκεί κοντά στο σπίτι του, συνέχισε το ¨ταξίδι¨ του στη γειτονιά των αγγέλων.
Αγαπούσε τη θάλασσα και δεν την ¨χόρταινε¨ ο φίλος Στάθης. Το κάθε μπάνιο του κρατούσε πάνω από 3 ώρες και ίσως η κούραση να αποτέλεσε την αιτία του θανάτου του.
Γιατρός άριστα καταρτισμένος, υπηρέτησε την ιατρική επί 35 χρόνια στο ΙΚΑ Αγριάς, όπου και αποτελούσε το στήριγμα και την ελπίδα του καθε ταλαιπωρημένου και φτωχού ανθρώπου. Το είχε καύχημα και πάντα μας το έλεγε : ¨Στη διάρκεια της ιατρικής μου σταδιοδρομίας ουδέποτε έκανα λάθος διάγνωση ¨.
Γύμναζε το σώμα του και αφιέρωνε πολλές ώρες στη γυμναστική και στην άρση βαρών. Μεγάλη η συμμετοχή του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ¨Body Building¨ που διεξήχθη στο Αθλητικό Κέντρο Αδαμόπουλος, στις 24-5-2003. Ήμουνα στην εκδήλωση. Ενθουσιασμένος έγραψα, ένα ρεπορτάζ που δεν το δημοσίευσα ποτέ.
Σήμερα, με αφορμή τον θάνατο του φίλου μου και με την οφειλόμενη τιμή στη μνήμη του το δημοσιεύω.
¨ Ήταν να βγει στη σκηνή του ¨αθλητικού κέντρου Αδαμόπουλος ¨ στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 24-5-2003, για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ¨ Body Building ¨, που διεξαγόταν στο Βόλο.
Τελευταία στιγμή άλλαξε το πρόγραμμα και θα ¨έβγαινε ¨ 3.30 ώρες μετά, δηλαδή στις 22.30 το βράδυ. Ώρες πολλές και ατέλειωτες για τον μεγάλο και σεμνό αθλητή της βραδιάς Στάθη Τσαταλό.
Το περιβάλλον γιορταστικό. Η οργάνωση των αγώνων επιμελημένη. Πτωταγωνιστές οι 30 αθλητές και οι 7 αθλήτριες, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα, για να λάβουν μέρος στους αγώνες. Το κοινό πολυπληθές. Σχεδόν ασφυκτικά γεμάτο το άνετο αθλητικό κέντρο ¨Αδαμόπουλος¨. Πρέπει να ήταν 1.500 άτομα, που παρακολούθησαν τους αγώνες.
Στην τρίωρη βραδιά των αγώνων, παρέλασαν και έκαναν επίδειξη σωματικών προσόντων νέοι αθλητές, ευσταλείς και επιβλητικοί, πλήρεις υγείας και ρώμης.
Στις 22.30 ήρθε η ¨μεγάλη ώρα¨. Ο παρουσιαστής αναγγέλλει την άνοδο στη σκηνή του 62χρονου αθλητή Στάθη Τσαταλού. Το κλειστό γυμναστήριο σείεται από τα χειροκροτήματα και τις ζητοκραυγές. Ο γιατρός στακάτος, ευθυτενής και αγέρωχος, αφού πρώτα μας χαιρέτησε, στη συνέχεια έκανε και τις δέουσες κινήσεις του, συνοδεία μουσικής. Όλο το ακροατήριο φωνάζει και χειροκροτεί. Συγχαίρει τη συμμετοχή και την προσπάθεια ενός σεμνού αθλητή. Η επίδειξη του Στάθη Τσαταλού τελειώνει. Ο κόσμος συνεχίζει τα χειροκροτήματα. Στη σκηνή ανεβαίνουν 3 άτομα. Ο παλαιός πρωταθλητής Βασίλης Ζαχείλας του δίνει το χρυσό μετάλλιο. O Δήμαρχος Αγριάς Θωμάς Παπαευθυμίου την τιμητική πλακέτα . Ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιώργος Μουλάς το κύπελλο. Στιγμές αξέχαστες και ανεπανάληπτες για τον αγαπητό και φίλτατο γιατρό Στάθη Τσαταλό.
Τα θερμά μου συγχαρητήρια Στάθη. Νά’σαι καλά και να μας ¨ξαφνιάζεις¨ στο μέλλον με τις αθλητικές σου ανησυχίες ¨.
Αυτός ήταν ο γιατρός Στάθης Τσαταλός. Ένας ¨νέος¨ 70 ετών, που μας ¨αποχαιρετά ¨σήμερα.
Καλό σου ταξίδι φίλε και καλή αντάμωση.

Βασίλης Παλαμηδάς – Εφημ.¨Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ¨, Βόλος 12-7-2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: