Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Ελληνικός Κινηματογράφος

Αποτελεί μεγάλη τιμή για τις προσωπικότητες της Τέχνης, του Πολιτισμού και των Επιστημών, να ¨φιλοξενούνται¨ στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.

Από τους Έλληνες σκηνοθέτες του κινηματογράφου αναφέρονται 9, με μια μικρή αναδρομή στο έργο του καθενός :

1.Αγγελόπουλος Θεόδωρος (1936). Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και νομικά. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες και ο κυριότερος εκπρόσωπος του Ελληνικού κινηματογράφου στο εξωτερικό. Επιλογή από ταινίες του που διακρίθηκαν ή βραβεύτηκαν : Μέρες του 36, Ο θίασος, Ταξίδι στα Κύθηρα, Τοπίο στην ομίχλη, Η αιωνιότητα και μια μέρα, Ο μελισσοκόμος, Ο Μεγαλέξανδρος, Οι κυνηγοί, Το βλέμμα του Οδυσσέα.

2.Βούλγαρης Παντελής (1940) . Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Από τις ταινίες του που ξεχωρίζουν : Πέτρινα χρόνια, Η φανέλα με το εννιά, Ήσυχες μέρες του Αυγούστου.

3.Γαβράς Κώστας(1933) . Ένας από τους διεθνείς δημιουργούς, ιδιαίτερα καταξιωμένος στην Ευρώπη με τις ταινίες του : Ζ , Missing, music Box .

4.Δαμιανός Αλέξης (1921) . Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ταινίες με διακρίσεις : Μέχρι το πλοίο, Η Ευδοκία .

5.Δημόπουλος Ντίνος (1921-1992) .Ένας από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες του παλαιού Ελληνικού κινηματογράφου, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Ταινίες του που διακρίθηκαν : Πυρετός στην άσφαλτο,Οι ουρανοί είναι δικοί μας, Χαρούμενο ξεκίνημα, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, Η βίλα των οργίων, Κάτι κουρασμένα παλικάρια.

6.Κακογιάννης Μιχάλης (1922) Σπούδασε νομικά και δραματική τέχνη στο Λονδίνο, όπου ξεκίνησε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ταινίες του : Κυριακάτικο ξύπνημα, Στέλλα, Το κορίτσι με τα μαύρα, Αλέξης Ζορμπάς, Ηλέκτρα.

7.Κούνδουρος Νίκος (1926) . Σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική. Στον κινηματογράφο σκηνοθετεί από το 1954. Ταινίες του : Μαγική πόλη, Ο δράκος, Ποτάμι, Μικρές Αφροδίτες, Byron .

8.Περράκης Νίκος (1944) . Ανήκει στη σύγχρονη γενιά ελλήνων κινηματογραφιστών και διακρίθηκε κυρίως στο είδος κωμικών ταινιών. Ταινίες του : Άρπα κόλλα, Λούφα και παραλλαγή, Βίος και πολιτεία.

9.Σακελλάριος Αλέκος (1913-1992). Μετά τις σπουδές του στη Νομική και τη θητεία του στο δημοσιογραφικό χώρο, αφοσιώθηκε στη συγγραφή δεκάδων θεατρικών και κινηματογραφικών σεναρίων. Ταινίες του : Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Η θεία από το Σικάγο, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Τα κίτρινα γάντια, Χτυποκάρδια στο θρανίο .

Δεν υπάρχουν σχόλια: