Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Τα νέα 7 θαύματα του κόσμου

Σε μια παγκόσμια ψηφοφορία στο internet, που έληξε στις 7-7-2007, ανακοινώθηκαν στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας, τα αποτελέσματα για τα νέα 7 θαύματα του κόσμου, Η ιδέα ήταν ενός Ελβετοκαναδού κινηματογραφιστή, του Μπερνάρντ Ουέμπερ, ο οποίος σκέφτηκε να αναδείξει την αρχιτεκτονική του σύγχρονου κόσμου.

Ας δούμε τα 7 νέα θαύματα, που ψηφίστηκαν μέσω internet :

1. Πυραμίδα Τσίτσεν Ίτζα (800 μ,χ), Γιουκατάν, Μεξικό. Αποτελούσε το πολιτικό και οικονομικό κέντρο του πολιτισμού των Μάγια.

2. Τα άγαλμα του Χριστού(1931), Ρίο Τζανέϊρο, Βραζιλία. Έχει ύψος 38 μέτρα. Σχεδιασμένο από τον Βραζιλιάνο Heitor da silva kosta και δημιουργία του Γάλλου γλύπτη Paul Landowski . Έχει γίνει σύμβολο της πόλης και της φιλοξενίας των Βραζιλιάνων και καλωσορίζει τους επισκέπτες με ανοιχτά χέρια.

3. Το Σινικό τείχος (220 π.χ. και 1368 – 1644μ,χ) Κίνα. Το Σινικό τείχος κατασκευάστηκε για να συνενώσει τις υπάρχουσες οχυρώσεις σε ένα ενιαίο αμυντικό σύστημα και για να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι Μογγόλικες επιδρομές.

4. Μάτσου Πίτσου (1460-1470μ,χ), Περού. Τον 15 αιώνα ο αυτοκράτορας των Ίνκας οικοδόμησε μια πόλη στα σύννεφα, στο βουνό, γνωστό ως Μάτσου Πίτσου(Παλαιό βουνό) .Βρίσκεται στο οροπέδιο των Άνδεων, βαθιά στη ζούγκλα του Αμαζόνιου και πάνω από τον ποταμό Ουρουμπάμα. Εγκαταλείφθηκε από τους Ίνκα λόγω μιας επιδημίας ευλογιάς. Ήταν χαμένη πάνω από τρεις αιώνες, Ανακαλύφτηκε ξανά το 1911.

5. Πέτρα(9π.χ. – 40μ.χ), Ιορδανία. Στην άκρη της Αραβικής ερήμου, η Πέτρα ήταν η αστραφτερή πρωτεύουσα των Nabataeam του βασιλιά Aretas. Σήμερα οι τάφοι των παλατιών της Πέτρας αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα Μεσανατολικού πολιτισμού.

6. Το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο (70 – 82μ.χ), Ρώμη, Ιταλία. Αυτό το εντυπωσιακό αμφιθέατρο στο κέντρο της Ρώμης κατασκευάστηκε προς τιμήν των νικητών λεγεωνάριων και για τον εορτασμό της δόξας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

7. Μαυσωλείο-Τζαμί : Ταζ Μαχάλ (1630 μ.Χ.) , Άγκρα, Ινδία. Αυτό το τεράστιο μαυσωλείο-τζαμί φτιάχτηκε κατόπιν εντολής του Shah Jahan, του πέμπτου μουσουλμάνου αυτοκράτορα, για να τιμήσει τη μνήμη της τελευταίας αγαπημένης του γυναίκας. Φτιαγμένο από άσπρο μάρμαρο βρίσκεται στο μέσον θαυμασίων κήπων και θεωρείται το πιο τέλειο κόσμημα της μουσουλμανικής τέχνης στη Ινδία.

Ο Παρθενώνας της Αθήνας ήταν μέσα στις 21 υποψηφιότητες. Αυτό το θαύμα των αιώνων, το μνημείο των μνημείων, το αριστούργημα των αριστουργημάτων δεν ψηφίστηκε.

Μικρή χώρα η Ελλάδα μας, με μικρό αριθμό χρηστών με πρόσβαση στο internet, σε σχέση με το παγκόσμιο Διαδικτυακό γίγνεσθαι, είχε σαν κατάληξη να υστερήσουμε σε ψήφους μέσω internet και να μη μπούμε στη νικητήρια επτάδα. Μας αδικεί κατάφωρα το αποτέλεσμα. Γιατί ο Παρθενώνας αποτελεί ένα από τα καταξιωμένα αρχιτεκτονικά μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: