Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Κάνε ό,τι μπορείς

Όταν συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής (1894 – 1994), η ιστορική εφημερίδα ¨Εστία¨, στις 7 Μαρτίου 1994, εξέδωσε ένα πανηγυρικό αφιέρωμα , σχετικό με την ιστορική διαδρομή της.

Στη πρώτη σελίδα του αφιερώματος, ο αρχισυντάκτης τοποθέτησε ένα μικρό σε έκταση αλλά μεστό σε περιεχόμενο και σημασία άρθρο με τίτλο : ¨Αντί…προλόγου¨. Οι φίλοι του καλού γραπτού λόγου θα το χαρούν διαβάζοντάς το :

¨Κάνε ό,τι μπορείς, για να κάνεις ό,τι θέλεις¨, συμβούλευε τον Άδωνιν Κύρου, ο μεγάλος μας ποιητής Γεώργιος Δροσίνης , όταν του παρέδιδε την διεύθυνσιν και την ιδιοκτησίαν της ¨Εστίας¨.

Και από τότε , όλοι όσοι επέρασαν από το γραφείον της διευθύνσεως της εφημερίδος αυτής , ενεκολπώθησαν την σοφίαν που περικλείει αυτή η απλή φράσις. Ενδοσκοπούντες εαυτούς, έπραττον το κατά δύναμιν εις τη υπηρεσίαν της δημοσιογραφίας, ώστε να παραμένουν απερίσπαστοι και ανεξάρτητοι εις την διατύπωσιν της γνώμης των.

Και μέχρι σήμερον η ¨Εστία¨ πορεύεται τον δρόμον της, πράττουσα εκείνο που κρίνει πως επιβάλλεται να πράξη, επειδή έχει την δύναμιν να το φέρη εις πέρας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία, που την χαραχτηρίζει έως τώρα και που με την βοήθειαν του θεού και την ανθρωπίνην συμπαράστασιν , θα τη συνδράμη από σήμερον, εις τον δεύτερον αιώνα του βίου της. Έτος 100ον , αρ, φύλλου 1 …¨

Δεν υπάρχουν σχόλια: