Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Προφήται και μάντεις

Ο θόρυβος που γίνεται τούτες τις μέρες, σχετικά με το ανευρεθέν ανέπαφον σκήνωμα του μοναχού Βησσαρίωνος, δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, στα χρόνια που πέρασαν, θα δούμε παρόμοιες καταστάσεις να απασχολούν την κοινή γνώμη, να γίνονται πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και μετά να ξεθυμαίνουν, να χάνονται (π.χ. το νερό του Καματερού, η Αγία του Αιγάλεω κ.λπ.).

Ένα σχετικό περιστατικό συνέβη, πριν πολλά χρόνια, στα Χανιά της Κρήτης. Το περιγράφει ο ποιητής και λογοτέχνης Στέφανος Δάφνης (1882 -1947) στην "Εφημερίδα" της Αθήνας, 29-8-1914, με τον τίτλον Ό χρησμός της ωμοπλάτης":

"Καθώς φαίνεται εις τα Χανιά της Κρήτης συμβαίνουν σημεία και τέρατα. Από τα γύρω χωρά ενέσκηψαν εις την Κρητικήν πρωτεύουσαν διάφοροι προφήται και μάντεις κακών, αγγέλοντες, ότι "ήγγικεν η τρομερά ημέρα της κρίσεως". Ένας καλόγηρος, ακούων εις το ήκιστα ήμερον όνομα Λεόντιος, λαλεί και προφητεύει, ότι μετ' ολίγον δεν θα μείνη εις την γην ούτε κουνούπι, ένας άλλος, τούρκος αυτός, ο Αλή Μπατιέρας, ανακαλύπτει στο κοράνιον πολύ δυσάρεστους προφητείας δια την ασφάλειαν του ανθρωπίνου γένους.

Εγχώριος δημοσιογράφος "υψώνει φωνήν" αγανακτήσεως εναντίον της επιδρομής των νεοφώτιστων Αγαθαγγέλων και με μίαν χαριτωμένην αφέλειαν ζητεί την επέμβασιν των αρμοδίων. Γράφει λοιπόν:

Ό Χωριάτης, ο οποίος έκανε άνω κάτω την κοινωνίαν των Χανίων με την προφητείαν του, την οποίαν εδιάβασε εις την ωμοπλάτην του προβάτου του, ότι δηλαδή θα καταστραφώμεν εις τας 17 Αυγούστου, και χάριτος εία άπαντες υγιαίνομεν, η προφητεία του απεδείχθη ψευδής. Αρα πρέπει να φάει ξύλον, προς ανακούφισιν του εγχωρίου δημοσιογράφου και παραδειγματισμόν των άλλων. Διότι, όπως παρατηρεί ο ίδιος, "η αναίδεια των ανήθικων αυτών προφητών έχειφθάσει εις τέτοιο σημείο αδιάντροπης, ώστε να είναι πρόθυμοι να εκφωνήσουν λόγους στη μέση του Συντριβανιού, αφού ευρίσκουν άλλωστε τόσους προχείρους θιασώτας και θαυμαστάς, χάσκονται εις τα λόγια των" . Φοβούμαι όμως ότι ο αγανακτήσας δημοσιογράφος παρεξήγησε τας διαθέσεις των συμπολιτών του. Εις εποχήν που όλος ο κόσμος διατελεί εις νευρικήν υπερδιέγερσιν και οι άνθρωποι σφάζονται σαν τα κοτόπουλα, τι το παράδοξον αν βρίσκονται μερικοί και προσέχουν τους αυτοσχεδίους προφήτας. Είναι το καλύτερον που έχουν να κάμουν, δια να διασκεδάσουν οι άνθρωποι.

Τέλος ο χωρικός που έφερεν εις τα Χανιά την τρομεράν απειλήν γραμμένην εις την ωμοπλάτην του προβάτου από το χέρι της Μοίρας, ας μην απογοητευθεί δια τας επικρίσεις της επαρχιακής εφημερίδος. "Ουδείς γαρ προφήτης δεκτός εν τη πατρίδι αυτού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: