Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Το φρούριο τον Βόλου

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, άνοιξα το βιβλίο της τοπικής μας ιστορίας, όπου έλληνες αγωνιστές, δίνουν τον "υπέρ πάντων" αγώνα τους, για την ανεξαρτησία της πατρίδος.

Ήταν η 17η Μαΐου 1821 όταν ο υδραίος πλοίαρχος Α. Τσαμαδός, που είχε πληροφορηθεί ότι όλα τα χωριά του Πηλίου ήταν έτοιμα προς εξέγερση, καταπλέει με τη μοίρα του, που την αποτελούσαν τρία πλοία, στον Παγασητικό και επικοινωνεί με τον κληρικό και λόγιο Ανθιμο Γαζή (1764-1828), ο οποίος είχε διατελέσει κ 11 διευθυντής του "Λογίου Ερμού" στην Βιέννη, και του οπλαρχηγούς Κυριάκο Μπασδέκη, Χατζή Ρήγα, Πιπίνον και άλλους.

Στις 18 Μαΐου 1821 σε όλα το χωριά του Πηλίου γίνονται συγκεντρώσεις πολεμιστών και κηρύσσεται η Επανάσταση. Τα σώματα που συγκροτήθηκαν, με επί κεφαλής τους Ανθιμο Γαζή και Κ. Μπασδέκη, ξεκινούν για το Βόλο, όπου συναντώνται με τον Τσαμαδό και τους άλλους πλοιάρχους.

Στις 19 Μαΐου 1821, οι επαναστάτες του Πηλίου και τα πλοία του Τσαμαδού πολιορκούν το φρούριο του Βόλου και στέλνουν τελεσίγραφο προς τους Τούρκους, τους οποίους προσκαλούν να παραδοθούν εντός μισής ώρας. Οι Τούρκοι απαντούν με κανιοβολισμούς και η μάχη αρχίζει. Το φρούριο κανονιοβολείται από τα πλοία του Τσαμαδού, ενώ από την ξηρά δέχεται επίθεση των Πηλιορειτών. Η πολιορκία του φρουρίου κράτησε αρκετές μέρες. Στο μεταξύ, όμως ισχυρές δυνάμεις τούρκων, υπό τον Μελέκ Πασά ξεκίνησαν από τη Λάρισα, για να καταστείλουν την εξέγερση των Πηλιορειτών. Και όμως ήταν φυσικό, ο όγκος του τουρκικού στρατού και ο βαρύς οπλισμός του, εξανάγκασε τους επαναστάτες να λύσουν την πολιορκία και να αποσυρθούν στο Πήλιο. Οι Τούρκοι, κύριοι της καταστάσεως διέπραξαν όργια. Έκαψαν χωριά, έσφαξαν άντρες, γυναίκες και παιδιά και ελεηλάτησαν τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: