Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Αλισβερίσι, Κεσάτι, Νταραβέρι

Οι ξένοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια δύσκολη γλώσσα. Πράγματι έτσι είναι. Ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων Όθωνας παρά την ελληνοπρεπή παιδεία που του προσέφερε ο πατέρας του Λουδοβίκος Α' της Βαυαρίας, ποτέ δεν κατάλαβε τους Έλληνες. Ο ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης αναφέρεται σε σχετικό περιστατικό:

Τρεις πραματευτάδες Χιώτες παρουσιαστήκανε στον Όθωνατον βασιλέα. Αφού είπανε τόνα και τ' άλλο, πράγματα γενικά που συνηθίζονται στην πρώτη γνωριμία, ο βασιλιάς, που μόνη του γλώσσα είχε να μιλή τις Ελληνικούρες που είχε πρωτομάθει από τον Φίλιππο Ιωάννου, το δάσκαλο και καθηγητή αργότερα στο Οθώνειο Πανεπιστήμιο, γυρίζει στον έναν από τους τρεις χιώτες μ' εκείνο το συνηθισμένο σοβαρό του και ρωτάει:
- Πώς προχωρεί το εμπόριον;
- Κεσάτια, Μεγαλειώτατε! λέει ο Χιώτης.Ο Όθωνας απορεί πρώτη φορά ακούει αυτή τη λέξη. Κοιτάζει αυτόν που μίλησε στα μάτια και ξαναρωτάει:
- Τι σημαίνει η λέξη κεσάτια; Ο Χιώτης απορεί κι αυτός, μα ο άλλος χιώτης, πιο έξυπνος, πετιέται κι απαντάει:
- Δεν έχει νταραβέρι, Μεγαλειώτατε!Και είναι ευχαριστημένος που έλυσε την απορία του βασιλέα. Ο βασιλιάς με την ίδια πάντα σοβαρότητα του, γυρίζει και σ' αυτόν.
- Και η λέξις νταραβέρι τι σημαίνει;Μα ώσπου να απαντήσει ο δεύτερος, ο τρίτος χιώτης δεν αργεί και λέει:
- Αλισβερίσι, Μεγαλειότατε! Ο βασιλιάς δεν έκαμε άλλο ερώτημα. Και φύγαν οι τρεις φίλοι χαρούμενοι που φωτίσανε τον βασιλέα.Το βράδυ στο βασιλικό τραπέζι, εκεί που ο υπασπιστής του Χατζηχρήστος (ξενόγλωσσος, που δύσκολα μιλούσε απλά ελληνικά) ήτανε σκυφτός στο πιάτο του, ακούει τον βασιλέα να λέει:
- Τι σημαίνει η λέξις κεσάτι, κύριε υπασπιστά;
- Κεσάτι, Μεγαλειότατε, φωνάζει ο Χατζηχρήστος ξαφνιασμένοςΚεσάτι θα πεί... να κεσάτι, πως το λένε; Δεν το λένε αλλοιώς Κεσάτι... άμα δεν έχει νταραβέρι, έχει κεσάτι.
- Και νταραβέρι τι σημαίνει;
- Νταραβέρι; (απορεί τώρα ο Χατζηχρήστος πιο πολύ και από τον βασιλέα) ... νταραβέρι, Αμα έχει νταραβέρι... δεν έχει κεσάτι, άμα έχει κεσάτι, δεν έχει... αλισβερίσι.
Αυτό θα πει, αλισβερίσι, Μεγαλειότατε.
- Και αλισβερίσι τι σημαίνει;
- Αλισβερίσι θα πει νταραβέρι, Νταραβέρι - αλισβερίσι, αλισβερίσι - νταραβέρι... δεν το ξέρεις, Μεγαλειότατε; Αυτό θα πει!Και ο Χατζηχρήστος χειρονομεί άταχτα, όχι γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί, παρά γιατί δεν θέλει ο Βασιλιάς να καταλάβει. Μα ο Βασιλιάς είχε πια καταλάβει τέλεια και φωτίστηκε λαμπρά .

Δεν υπάρχουν σχόλια: