Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Δεν επανεντάχθηκε στη φύση


                                            Δεν επανεντάχθηκε στη φύση …                           
                            Εδώ , και πολλές δεκαετίες λειτουργεί στο Νυμφαίο της Φλώρινας  το ¨ Διεθνές Περιβαντολλογικό Κέντρο ¨ φιλοξενίας της αρκούδας           με την επωνυμία               
¨Αρκτούρος ¨ .  Εκεί τα ζώα ζουν σε μια ημιελεύθερη φυσική κατάσταση . Τούς δίνουν         
φαγητό και νερό , στέγη , ασφάλεια και ιατρική φροντίδα . Το έργο που     παράγεται                        είναι θετικόν και αξιέπαινον .                               
                           Τα δύο ορφανά αρκουδάκια ο Μπράντλεϊ και ο Κούπερ  , είχαν βρεθεί          κοντά σε στάνη στην Οινόη-Κοζάνης τον Απρίλη του 2019 ,         από κτηνοτρόφο   της              
περιοχής , ο οποίος τα κράτησε για μια εβδομάδα και στη συνέχεια ειδοποίησε    τον            
¨Αρκτούρο ¨ . Επί έναν χρόνον παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα         από τους ειδικούς του ¨Αρκτούρου¨ . Σε όλο αυτό το διάστημα , οι φροντιστές τους                μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση , ό,τι δηλαδή θα τους δίδασκε       η                μητέρα τους και σταδιακά ανέπτυξαν συμπεριφορά αγρίων αρκούδων .       
                         Ένα πρωινό , από τα χαράματα , άρχισε η διαδικασία        της ομαλής         επιστροφής στη φύση των δύο αδερφών ζώων . Τα ζώα ναρκώθηκαν, με τη βοήθεια         
Κτηνιάτρου τους τοποθέτησαν μικροτσίπ και ειδικό κολλάρο - πομπού για παρακολούθηση .               
                       Τα απελευθέρωσαν σε ένα σημείο του δάσους . Με το άνοιγμα του κλουβιού πήδηξαν προς την ελευθερία . Παραμένοντας ωστόσο , για λίγη ώρα στη περιοχή , μάλλον απορημένα για το νέο τους περιβάλλον , προτού εξαφανιστούν .          
                      Χωρίστηκαν αμέσως και το καθένα ακολούθησε τη δική του πορεία . Ο Μπράντλεϊ κάλυψε αρκετά μεγάλη απόσταση και χάθηκε μέσα στο δάσος . Ο Κούπερ αδύνατος και μουδιασμένος , τράβηξε προς τα νότια και εντοπίστηκε στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς – Φλώρινας , περιμένοντας βοήθεια . Κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο ¨ Περιβαντολλογικό Κέντρο ¨ της Οργάνωσης στο Νυμφαίο – Φλώρινας , όπου και θα φιλοξενείται εφ’όρου ζωής .                               
                      Έτσι δύο αρκούδοι αδερφοί , ακολουθώντας το ένστικτό του ο καθένας, χώρισαν οριστικά . Ο Μπράντλεϊ μεγάλος και δυναμικός , προτίμησε  τις περιπέτειες και τις αναμετρήσεις μέσα στα βουνά , ενώ ο άλλος ο Κούπερ αδύνατος και άτολμος , δεν έβαλε τον εαυτό του σε περιπέτειες . Διάλεξε τον ομαλό και ήσυχο δρόμο αυτόν του εγκλεισμού , που θα του εξασφάλιζε μια σίγουρη επιβίωση , όχι όμως και το αγαθό της μοναδικής ,πολύτιμης    και μονάκριβης Ελευθερίας .        
                   Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 7-5-2020       .

                          


Δεν υπάρχουν σχόλια: