Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Τα σύνορα της Ελλάδας


                                                       Τα σύνορα της Ελλάδας              
                  Εάν λάβουμε έναν γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης και τον ανοίξουμε,  το    
πρώτο πράγμα , που οφείλουμε να προσέξουμε είναι  η Ελλάδα και τα σύνορά   της       
χώρας , τα οποία οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να τα διαφυλάττουμε       ως             
κόρην οφθαλμού  .                               
                Έτσι τυχαία, ήρθαν στη σκέψη μου τα 4 σημεία της ελληνικής  επικράτειας .         
Από που αρχίζουν και που τελειώνουν . Στην αρχή πελάγωσα . Στη συνέχεια έβαλα σε 
σειρά αυτά που ήθελα να γράψω και ομολογώ κάτι πέτυχα και αυτό        εσείς   οι         αναγνώστες θα το κρίνετε εκ του αποτελέσματος :                       
               Ξεκίνησα να μελετώ τον χάρτη της Ελλάδας από το βορειοδυτικό σημείο , όπου        η νήσος Οθωνοί-Κερκύρας . Κατέβηκα νοτιότερα Κέρκυρα , Παξοί , Λευκάδα ,  Ιθάκη , Κεφαλονιά , Ζάκυνθο , Κύθηρα  και κατεβαίνοντας την Αδριατική θάλασσα φθάνω Κρήτη και πιο κάτω    το νησάκι Γαύδος .  Στρίβω αριστερά και έχω δίπλα μου την μεγαλόνησο Κρήτη και κατά     σειράν τους νομούς  Χανίων , Ρεθύμνου , Ηρακλείου , Λασιθίου . Συνεχίζοντας φθάνω στο νοτιανατολικότερον άκρον της Ελλάδας , που είναι η νήσος Καστελόριζον .           
               Από το Καστελόριζον στρέφομαι προς τα πάνω , βόρεια μεριά . Περνάω τα νησιά                
Κάρπαθος ,Κάσος , Ρόδος , Τήλος , Σύμη , Νίσυρος , Κως , Κάλυμνος , Λέρος , Πάτμος , Φούρνοι , Ικαρία , Σάμος , Αμοργός , Χίος , Λέσβος , Σαμοθράκη  και καταλήγω στο βορειανατολικότερον άκρον της Ελλάδας στις  Καστανιές -Έβρου  .                   
           Από τις Καστανιές στρέφομαι οριζόντια αριστερά και προχωρώντας έχω δίπλα μου    τα σύνορα της Βουλγαρίας , της  Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας  για να καταλήξω και να κλείσω το θεωρητικό σεργιάνι μου , στο νησάκι από το οποίο ξεκίνησα τους  Οθωνούς – Κερκύρας .                  
          Αυτή είναι η Ελλάδα μας . Μια μικρή και όμορφη χώρα , γεμάτη φως , με τον ήλιο να λάμπει δίπλα της και να της χαϊδεύει τα μαλλιά. Μια χώρα , που έδωσε τα φώτα της σοφίας και του πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο . Μια χώρα ,               που την ζηλεύουν και την επιβουλεύονται πολλοί και θέλουν το κακό της . Δεν θα τους περάσει ,όμως , γιατί η Ελλάδα είναι η Αγάπη του Θεού και δεν την άφησε ποτέ σε όλες τις δύσκολες στιγμές , που πέρασε στην ιστορία της .   
         Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – Μάϊος 2020 .
        

Δεν υπάρχουν σχόλια: