Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Στη μνήμη του Απόστολου Κοζανίτη


Στη μνήμη Απόστολου Κοζανίτη                                
                  Πένθος βαρύ . Απώλεια μεγάλη για τους συγγενείς και φίλους , για τους Μύλους Λούλη ΑΕ , ο θάνατος του αρχιμυλωθρού Απόστολου Κοζανίτη .             
               ¨ Έφυγε¨ νωρίς . Κανείς δεν το περίμενε . Ανεχώρησε για το μεγάλο ¨ταξίδι¨     της λησμονιάς και του αποχωρισμού.               
                 Ο μεγάλος εμπνευστής και οραματιστής , ο θεμελιωτής της νεώτερης λαμπρής ιστορίας των Μύλων Λούλη ΑΕ  ¨έφυγε¨ από κοντά μας . Δεν θα τον ξαναδούμε , δεν θα τον     αντικρύσουμε .
                 Γεννήθηκε στο Βόλο το έτος 1937 . Από φτωχές οικογένειες του Πηλίου οι γονείς του . Ο πατέρας και η μητέρα , άνθρωποι εργατικοί και τίμιοι , ανέθρεψαν και μεγάλωσαν τα δύο αγόρια τους , και τους έδειξαν τον σωστό δρόμο  του ήθους και του χρέους , που οδηγεί στην επιτυχή κατάληξη ενός επιδιωκόμενου στόχου .                    
                Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο το 1949 , ο Απόστολος σχεδιάζει να σπουδάσει μηχανικός εμπορικού ναυτικού . Εισάγεται με εξετάσεις στη ¨Σχολή Εργοδηγών Μηχανικών¨ του Επιμελητηρίου Βόλου .  Τα πήγε καλά . Οι βαθμοί του άριστοι .  Μετά την αποφοίτησή του , προσλαμβάνεται ως μηχανικός – συντηρητής στον Κυλινδρόμυλο Καπουρνιώτη – Παντή του Βόλου . Εργατικός και μεθοδικός στη δουλειά του ,  εντυπωσίασε τον Ελβετό αρχιμυλωθρό του Μύλου , ο οποίος του πρότεινε να τον βοηθήσει να πάει στην Ελβετία και να κάνει σπουδές στην ειδικότητα του αρχιμυλωθρού.    Δέχθηκε την πρόταση και ύστερα από μια δύσκολη σωματική και ψυχολογική προετοιμασία που αφορούσε εκμάθηση της Γερμανικής Γλώσσας και θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό , ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι στην Ελβετία , που θα του αναβάθμιζε τη ζωή και όχι μόνο .
               Κατόπιν εξετάσεων και αυστηρών διαδικασίων εισήχθη στην  ¨ Ανώτερη Σχολή Μυλωθρών ¨, που ήταν στην πόλη St.Gallen , μια πόλη περίπου του μεγέθους του Βόλου .       
Τα μαθήματα ήταν εντατικά με οκτώ ώρες την ημέρα . Οι σπουδαστές περίπου στους 30 .Ξεχώρισε με τις επιδόσεις του και στην τελετή των πτυχίων , ο μοναδικός Έλληνας της Τάξεως Απόστολος Κοζανίτης ήρθε πρώτος αριστούχος .              
               Επέστρεψε στην Ελλάδα , ήταν το έτος 1964 και αμέσως προσλαμβάνεται   ως     Αρχιμυλωθρός στον Κυλινδρόμυλο Καπουρνιώτη-Παντή στο Βόλο . Μετά δέκα χρόνια , το 1974 , κατόπιν προτάσεως του Νικολάου Λούλη αποχωρεί από τον παλαιό εργοδότη του και προσλαμβάνεται στους Μύλους Λούλη ΑΕ .                                     
              Εδώ άλλο επιχειρηματικό ¨ κλίμα ¨ , άλλοι άνθρωποι . Ρίχνεται με τα μούτρα στη δουλειά . Επάνω από δώδεκα ώρες εργασίας , η απασχόλησή του       το εικοσιτετράωρο .   Με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης και των συνεργατών του ,κάνει τις δικές του¨τομές¨ στις λειτουργικές ¨ συνήθειες¨ του Μύλου . Τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά.Οι ποιότητες των αλεύρων να ανεβαίνουν . Ο Μύλος  Λούλη , σε λίγους μήνες , να ξαναβρίσκει  το  παλιό ¨ καλό¨ του όνομα και την αίγλη του στις αγορές . Δεν γράφω υπερβολές , έζησα από μέσα σαν εργαζόμενος , εκείνη την κρίσιμη δεκαετία του 70 , όπου όλα παίζονταν επάνω σε ένα ¨σχοινί τεντωμένο¨, με τις αγορές των αλεύρων να είναι σκληρές      και         ανταγωνιστικές .  
            Βρήκε επί τέλους  , με την έλευση Κοζανίτη , τον παλιό ¨καλό του δρόμο , ο Μύλος τον οποίο είχε χάσει εδώ και πολύ καιρό . Αναπνεύσαμε επαγγελματικά , όταν μαθαίναμε κάθε μέρα , για τις καλές ποιότητες ψωμιού , που έβγαζαν τα άλευρα μας . Και όλα αυτά να οφείλονται σε έναν άνθρωπο , τον τεχνικό διευθυντή μας Απόστολο Κοζανίτη . Δεν είχε έρθει από άλλον πλανήτη ο Απόστολος . Άνθρωπος δικός μας ήταν ,που τον ανακαλύψαμε κάπως αργά . Άριστος τεχνικός , έμπειρος στην εργασία του , τίμιος , συνεργάσιμος εφάρμοζε τους δικούς του κανόνες επικοινωνίας που αφορούσαν λειτουργίες επάνω στη μυλωνική τέχνη .
            Η εικοσαετία ( 1974 – 1994 ) , που διηύθυνε τον Μύλο ο Απόστολος Κοζανίτης , αποτελεί τη πιο χρυσή εικοσαετία προκοπής και ανάπτυξης του Μύλου .                 
            Η τοπική κοινωνία τον τίμησε με την εκλογή του σε Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδος . Με την εκλογή του σε  Πρόεδρο του Βιομηχανικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας . Ήταν μέλος του    Ροταριανού Ομίλου Βόλου .                     
          Από τον γάμο του , που έγινε το 1964 , με τη Χρυσούλα Πολύζου, απέκτησαν 3 αγόρια , τα οποία έκαναν Πανεπιστημιακές  σπουδές και του χάρισαν 7 εγγόνια                         
          Του είχε κοστίσει πολύ ο θάνατος της αγαπημένης του συζύγου Χρυσούλας πριν εννιά χρόνια .         
           Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών με ήσυχη τη συνείδησή του , ότι έπραξε το χρέος και το καθήκον του απέναντι στην οικογένειά του και το κοινωνικό σύνολο .           
          Οι Μύλοι Λούλη ΑΕ και όλοι έμείς συγγενείς , εργαζόμενοι και φίλοι  του οφείλουμε πολλά και ποτέ δεν θα τον ξεχάσουμε .           
          Καλό ¨ταξίδι¨ να έχεις αλησμόνητε Απόστολε και καλόν Παράδεισο .       
          Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 27-2-2020                       .  
  
              



             

Δεν υπάρχουν σχόλια: