Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ήταν ένα φωτεινό σύμβολο


                                                      Ήταν ένα φωτεινό σύμβολο   
          Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε τη Δευτέρα 30-3-2020 η αναγγελία  ότι ο Μανώλης   Γλέζος ,μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής Αντίστασης εναντίον       των Γερμανών στα χρόνια της μαύρης Κατοχής ,             ¨ έφυγε ¨ από τη ζωή από καρδιακή             ανεπάρκεια σε ηλικία 98 ετών .                                
          Μάχιμος μέχρι την ύστατη στιγμή , επιστήμονας , δημοσιογράφος και      συγγραφέας  πρωταγωνιστής στο αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις / αποζημιώσεις  , υπήρξε ένας         πολιτικός της Αριστεράς , ο οποίος υπηρέτησε με εντιμότητα και ήθος τις ιδέες του     και        πλήρωσε       το τίμημα γι’  αυτές      .         Πάνω από όλα ,όμως ,ήταν ένα φωτεινό σύμβολο ανυπότακτου πατριωτισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ελλάδα . Την νύχτα της 31ης   Μαΐου 1941 ,η φλογερή αγάπη του για την πατρίδα οδήγησε τα αποφασισμένα βήματά   του , μαζί με τον συναγωνιστή του Λάκη Σάντα – αμούστακοι φοιτητές και οι δύο – κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης  . Σε μια παράτολμη ενέργεια ,              που προκάλεσε πατριωτικά ρίγη όχι μόνο στη κατεχόμενη Ελλάδα , αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη , η οποία    στέναζε κάτω από τη ναζιστική βαρβαρότητα , αναρριχήθηκαν στο πανανθρώπινο σύμβολο    του πολιτισμού και κατέβασαν από τον ιστό τη μισητή σημαία με την σβάστικα ,  η οποία        μόλυνε τούτα τα άγια χώματα , στέλνοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη ένα από τα πρώτα ,  υπερήφανα και ηχηρά μηνύματα αντίστασης !                  
          Ο Μανώλης Γλέζος , που γεννήθηκε στη Απείρανθο Νάξου το 1922 , ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική έως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του . Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της ΕΔΑ  , εξελέγη μετέπειτα βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ , βουλευτής του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΛΑ.Ε . Το 2017 αποκάλυψε σε διεθνές συνέδριο το ¨ μυστικό της μακροζωίας του ¨ , αφού , όπως είπε , ζούσε και για τους συντρόφους του  , που χάθηκαν .          
        Καλό ¨ταξίδι ¨ τελευταίε παρτιζάνε της εθνικής μας Αντίστασης .        
        Β.Π .-Βόλος – 31-4-2020          .     

 ,


Δεν υπάρχουν σχόλια: