Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Ήταν οι πρωταγωνιστές των γηπέδων


                                             Ήταν οι πρωταγωνιστές των γηπέδων      
               Παλιός δημοσιογράφος , με πολλές δεκαετίες στο επάγγελμα , δεν σταμάτησε να γράφει , ακόμα και σήμερα . Με τα εκλεκτά του κείμενα , άλλα μεν να            εγγίζουν    την    επικαιρότητα και άλλα να τα έχει ¨αλιεύσει ¨ από τις θάλασσες  της βαθιάς του μνήμης .                   
               Ας μου επιτρέψει ο καλός φίλος Δημήτρης Καπράνος , να μεταφέρω μερικές ¨χρυσές¨ γραμμές του , από το άρθρο της 19-1-2020 με τον τίτλο ¨Όταν οι τερματοφύλακες ήταν οι πρωταγωνιστές των γηπέδων ¨ , που έγραψε στη εφημερίδα του , για τον μεγάλο και αείμνηστο διεθνή τερματοφύλακα Στάθη Μανταλόζη :      
          ¨  Να πεις τον επικήδειο του Μανταλόζη , μου είπε ο αείμνηστος συνάδελφος Γιώργος   Βενετούλιας , ¨ εθνικάκιας ¨ από κούνια , αλλά και ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ  και αρθρογράφος στις αθλητικές εφημερίδες και στην ¨ Ελευθεροτυπία ¨ .               
          ¨  Και γιατί δεν τον λες εσύ ; Πιο παλιός είσαι , πιο πολλές εμπειρίες έχεις , ήσουνα και πρόεδρος του Εθνικού ¨, του λέω . Κομπιάζει για λίγο : ¨ Δεν μπορώ , ρε . Ίσως δεν με καταλαβαίνεις , αλλά δεν μπορώ … ¨              
              Ο Στάθης Μανταλόζης ήταν για πολλούς ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας , που έβγαλαν τα ελληνικά γήπεδα . Πέθανε στα 65 του και κηδεύτηκε στην Ευαγγελίστρια στη γειτονιά  του, το  1993 .             
              Έγραψα έναν επικήδειο , όπως ¨ μου βγήκε ¨ εκείνη την ώρα . Και μίλησα για τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων , που τον βλέπαμε στα ¨χαρτάκια¨ που αγοράζαμε στα περίπτερα και τον θαυμάζαμε στις ¨φάσεις¨ , που δημοσίευαν οι αθλητικές εφημερίδες ,  οποίες κρέμονταν στα περίπτερα , κάθε Δευτέρα , πρωί πρωί . ¨ Ο αίλουρος Μανταλόζης ¨,  ¨Ο αγριόγατος του Εθνικού¨ , ¨ Από μηχανής σωτήρ  ο Μανταλόζης ¨ και άλλα τέτοια .   
             Και θυμάμαι ότι έκλεισα τον επικήδειο λέγοντας : ¨ Αν ήξερες πόση χαρά μας έδινες στο γήπεδο , αλλά και πόσο ακριβά πληρώναμε από τα μικράτα μας τη αγάπη μας στον Εθνικό , τον οποίον εσύ μας έκανες να αγαπήσουμε … ¨             
             Και καθώς νεκροπομποί σήκωναν το φέρετρο , ακούστηκε , μέσα στη νεκρική σιγή του ναού η κραυγή του Γιάννη Μαντζουράνη : ¨ Εεε , ρε Στάθη μου Ζαμόρα ¨. Ο Ζαμόρα   ήταν ο πιο μεγάλος τερματοφύλακας της Ρεάλ Μανδρίτης και της Εθνικής Ισπανίας , που θεωρούνταν ο μεγαλύτερος γκολκίπερ , μέχρι που εμφανίστηκε ο Λεβ Γιασίν !     
             Τον  ¨κούκλο¨ Στάθη Μανταλόζη είχαμε θαυμάσει στους ¨ Άσσους των γηπέδων ¨, σε εκείνη την απίθανη μαυρόασπρη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη ,         με τον Λάκη Πετρόπουλο , τον Κώστα Πούλη , τον Ανδρέα Μουράτη και φυσικά τον Στάθη . Μια ταινία που μιλάει ακόμη και σήμερα στην καρδιά όλων των φιλάθλων , που έζησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στις δόξες του , καθώς ακόμη και αγώνες μικρών κατηγοριών μάζευαν στα ¨τσιμέντα¨ των γηπέδων χιλιάδες κόσμου !                          
             Ήταν οι εποχές που οι τερματοφύλακες είχαν ξεχωριστή θέση στην προτίμηση των φιλάθλων , καθώς το ποδόσφαιρο ήταν επιθετικό και οι φύλακες των δικτύων είχαν πολλή δουλειά !                               
            Έγραφε ο αξέχαστος φίλος και συνάδελφος Πάνος Γεραμάνης : ¨ Ιδιαίτερα στην Ελλάδα , λόγω χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασίας των ανθρώπων , στις δεκαετίες 50 και 60 οι οπαδοί των συλλόγων που παρακολουθούσαν αγώνες πρωταθλημάτων ή και φιλικές συναντήσεις ήταν μάρτυρες συγκλονιστικών φάσεων μπροστά στις εστίες ¨ .         
           Από όλους τους σημαντικούς γκολκίπερ , εκείνοι που ξεχώρισαν  τις περασμένες δεκαετίες  και χειροκροτήθηκαν περισσότερο ,  ήταν ο Νίκος Πεντζαρόπουλος και ο Στάθης Μανταλόζης , οι οποίοι και διέπρεψαν και κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής Ανδρών .                                           
          Σπουδαίοι επίσης ήταν ο Μπάμπης Ταουξής και ο Στάθης Τσανακτσής του Απόλλωνα Αθηνών . Μεγάλος τερματοφύλακας που έπαιξε  στην ΑΕΚ , ήταν ο Στέλιος Σεραφείδης . Στον Παναθηναϊκό φύλαξαν για αρκετά χρόνια την εστία ο Μαθιός και ο Βουτσαράς . Στον Ολυμπιακό Πειραιώς ο Σάββας Θεοδωρίδης και ο Ηλίας Καραπατής από την Θεσσαλονίκη .     
         Όλοι τους συνέβαλαν στην ανύψωση της ποιότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου , σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και της ανέχειας .
         Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος /22-1-2020                   .                        
   
              
           
                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια: