Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Αιχμάλωτος από πειρατές πλοίων στη ζούγκλα της Νιγηρίας


                                 Αιχμάλωτος από πειρατές πλοίων στη ζούγκλα της Νιγηρίας           
               Όταν άκουσε τον συναγερμό , ήταν πλέον αργά .  Οι γάντζοι των πειρατών είχαν αγκιστρωθεί 
στη δεξιά πλευρά του πλοίου . Σκαρφάλωσαν τις ανεμόσκαλες , έκοψαν το προστατευτικό συρματόπλεγμα,  
πάτησαν στο κατάστρωμα . Τουλάχιστον οκτώ άνδρες  , οπλισμένοι με καλάσνικοφ . Μόλις βγήκε από την  καμπίνα του , ο υποπλοίαρχος Έντουαρντ Γκλούζμαν αντίκρυσε έναν από αυτούς .  Προσπάθησε να ξεφύγει .
Θυμάται να ακούει πίσω του ουρλιαχτά , ανθρώπους να τρέχουν , σφαίρες να καρφώνονται στις λαμαρίνες ,
Μέχρι που σκόνταψε σε μια σκάλα . Τις επόμενες 21 ημέρες ήταν αιχμάλωτος σε μια καλύβα στη ζούγκλα της Νιγηρίας .                                      
            ¨Φοβόμουν από την πρώτη στιγμή , αλλά έπρεπε να επιβιώσω . Έπρεπε να καταλάβω τι ήθελαν και 
να ελέγξω τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά μου .  Δεν θα βοηθούσε σε κάτι αν έκλαιγα , δεν θα άλλαζε τη μοίρα μου ¨ , λέει ο 44χρονος Ουκρανός ναυτικός . Απήχθη στις 17 Φεβρουαρίου 2017 μαζί με δύο  συναδέλφους του από  δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων και απελευθερώθηκε τρεις εβδομάδες  αργότερα . Χρειάστηκε χειρουργικές επεμβάσεις και πολύμηνη νοσηλεία για τα βαριά τραύματα που έφερε μετά την επίθεση . Από τα τέλη Ιουλίου 2019 με αγωγή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά , διεκδικεί αποζημίωση για όσα πέρασε . ¨ Στην κατάστασή μου δεν μπορώ πλέον να γυρίσω στη θάλασσα , λέει .
          Τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Ναυσιπλοΐας δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 δέχθηκαν επιθέσεις πειρατών 16 πλοία ελληνικών συμφερόντων . Πέρυσι σε όλη τη χρονιά είχαν φτάσει τα 34 .   Η   μαρτυρία του Γκλούζμαν δίνει σπάνια πρόσβαση στον κόσμο των πειρατών της Δυτικής Αφρικής .
          Το Ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο ¨ Gaz Providence ¨ εκτελούσε πλόες στον κόλπο της Γουινέας , μεταξύ των λιμανιών Λάγος και Μπόνι . Ο Γκλούζμαν είχε ναυτολογηθεί στις 29 Ιανουαρίου
2017 και μόλις εννέα ημέρες αργότερα , όσο ξεκουραζόταν στη καμπίνα του , άκουσε τον συναγερμό του πλοίου  Όπως υποστηρίζει , δεν είχε προηγηθεί καμία προειδοποίηση από τη γέφυρα ή τον αξιωματικό φυλακής .  Κάποια μέλη του πληρώματος είχαν μπει στο citadel , τον ειδικό χώρο οχύρωσης σε περίπτωση κινδύνου . Ο Ουκρανός υποπλοίαρχος έτρεξε προς τα εκεί .         
       ¨Σκόνταψα σε μια σκάλα , έπεσα και έσπασα τον αστράγαλό μου ¨ , λέει σε τηλεφωνική συνομιλία μας από την Οδησσό , όπου ζει σήμερα . Θυμάται τον Πλοίαρχο και  τον Α΄ μηχανικό να τον προσπερνούν , φωνάζοντας να σηκωθεί , χωρίς όμως να τον βοηθούν . ¨ Οι Πειρατές ούρλιαζαν να σταματήσω και ένας από αυτούς χύμηξε πάνω μου για να με πιάσει Πέσαμε στο κατάστρωμα και έβγαλα τον ώμο μου ¨.
       Αφού απέτυχαν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους , τη λειτουργία της μηχανής , οι εισβολείς γέμισαν  μαύρες πλαστικές σακούλες τα κλοπιμαία ( ρούχα , χρήματα , προσωπικά είδη των ναυτικών ) και εγκατέλειψαν , το δεξαμενόπλοιο με τον Γκλούζμαν και άλλους δύο ομήρους .               
       Κάλυψαν τα μάτια των αιχμαλώτων με τις μπλούζες τους και τους οδήγησαν στο κρησφύγετό τους ,   μια καλύβα στο δέλτα του Νίγηρα . ¨ Μας φυλούσαν 15  οπλισμένοι άνδρες  . Ο μικρότερος ήταν 19 ετών και ο μεγαλύτερος κοντά στα 45 ¨ , θυμάται , ¨ Δεν ήθελαν να μιλήσουν για το παρελθόν τους . Είπαν ότι το έκαναν για τα χρήματα . Δύο είχαν στρατιωτικά τατουάζ στους ώμους κι ένας ακόμη είχε ουλές από
σφαίρες στο σώμα του . Αυτός  , είπε ότι ήταν πειρατής από την ηλικία των 15 ετών ¨ .                  
       Μέσα στην καλύβα υπήρχε μόνο ένα βρώμικο στρώμα για τους τρεις ομήρους , πεταμένο στο έδαφος .   
Τους έδιναν για φαγητό νουντλ και αυγά και κάποιες φορές τους έφεραν και μήλα . ¨ Μόλις φτάσαμε ,     
με σύστησαν στον επικεφαλής . Μου είπε ότι σκέφτεται να ζητήσει 21 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα .   
¨ Θα σας ήταν πιο εύκολο να μας σκοτώσετε . Είναι πάρα πολλά αυτά τα χρήματα ¨ , του απάντησα και εξήγησα ότι σε αντίστοιχα περιστατικά στη Σομαλία οι πειρατές  λάμβαναν 300.000-400.000 δολάρια  ,      
λέει ο Γκλούζμαν                                 
        Πέρα από τον φόβο για τη ζωή του , έπρεπε  να υπομείνει και τον πόνο των τραυμάτων  του . Από τις  
δύο πτώσεις στο πλοίο είχε υποστεί διπλό κάταγμα στον αριστερό αστράγαλο και στη κνήμη , αλλά   και   
συμπιεστικό κάταγμα στον αριστερό ώμο με ταυτόχρονη εξάρθρωση . Κατά την Τρίτη ημέρα αιχμαλωσίας  θυμάται ότι το πόδι του είχε πρηστεί και μελανιάσει . Ανησυχούσε ότι είχε μολυνθεί .  Οι πειρατές έστειλαν έναν άνδρα  από  τοπική φυλή , τον οποίον αποκαλούσαν ¨ φαρμακοποιό – θεραπευτή ¨ ,για να τον φροντίζει, Θα τους ήταν πιο χρήσιμος ζωντανός . Αποδείχθηκε , όμως , ότι αυτός δεν είχε καμία γνώση Ιατρικής . Προσπάθησε ανεπιτυχώς να βάλει τα οστά στη θέση τους και υποσχέθηκε στον Έλληνα ναυτικό ότι σε δυό εβδομάδες θα μπορούσε να τρέχει . Οι πόνοι δεν υπεχώρησαν .   
        Οι πειρατές δεν ανησυχούσαν μήπως ο Γκλούζμαν καταφέρει να αποδράσει . Είχαν ξεκαθαρίσει ,     
Πάντως ,  στους ομήρους ότι δεν είχαν περιθώρια διαφυγής . Η ζούγκλα γύρω τους ήταν αχανής και  
Άγνωστη , ενώ κινδύνευαν να απαχθούν από αντίπαλες ομάδες πειρατών . ¨ Μας είπαν ότι τουλάχιστον  
300 άτομα έκαναν την ίδια  δουλειά ¨ .                     
        Απροσδόκητα , έπειτα από 21 ημέρες ομηρίας , οι τρεις ναυτικοί απελευθερώθηκαν μετά την καταβολή των λύτρων – το ύψος  των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί .   Ο Γκλούζμαν νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Οδησσού για 3,5 μήνες , αλλά αδυνατούσε να πατήσει κανονικά το αριστερό του πόδι , ακόμη και μετά το εξιτήριο . Έμεινε κλινήρης για άλλους τέσσερις μήνες στο σπίτι του .  Ακολούθησαν και άλλα διαστήματα νοσηλείας και χειρουργεία στη πατρίδα του και στη Ελλάδα , τα έξοδα των οποίων καλύφθηκαν από τους εργοδότες του .  Όπως αναφέρει ο 44χρονος , αρμόδια επιτροπή στην Ουκρανία έκρινε ότι είναι πλέον  
ανίκανος  για την άσκηση ναυτικού επαγγέλματος .  

       Επιμέλεια έρευνας : Β.Π.  – Βόλος 1-9-2019      .
        
   


                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: