Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η ερήμωση της επαρχίας


                                          Η ερήμωση της επαρχίας                   
               Βρέθηκα σε μια κηδεία , σε χωριό της Θεσσαλίας . Δεν ήταν κηδεία αυτή . Γάμος ήταν . ¨ Και τα χρόνια του να πάρετε ¨. Οι κοινοτυπίες που λέγονται                σε αυτές τις περιπτώσεις . .        
                Η πλατεία είναι άδεια σαν όλα τα καμποχώρια . Χορταριασμένη , με σκουπίδια και κάτι ξεχαρβαλωμένα παγκάκια . Οι σημερινοί Δήμοι αδυνατούν να συντηρήσουν όλες αυτές τις πλατείες , τις παιδικές χαρές , τα σχολεία και ό,τι άλλο παρέλαβαν από τις πρώην κοινότητες . Και πάλιν , να τις συντηρήσουν , για ποιον ;    
                Εκατό ηλικιωμένοι έμειναν , δεν έμειναν στο χωριό . Και από τους νεότερους όλοι Αλβανοί . Οι αύλακες στεγνοί από την ανομβρία και οι ¨ μπάκακες ¨  κοάζουν  από    απελπισία . Σπίτια σφαλιστά , αυλόγυροι υπό κατάρρευση . Μια απέραντη κίτρινη μελαγχολία . Στην ίδια πλατεία , δύο –τρεις δεκαετίες μόλις πριν , βούιζαν τα καφενεία και τα καλοκαιρινά βράδια οι ψησταριές δεν προλάβαιναν να ψήνουν για τους επισκέπτες . Στην τηλεόραση ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για την ¨αναζωογόνηση της υπαίθρου¨ . Τι θυμάται ο άνθρωπος !                       
                Δεν είναι άραγε άδειο το ευλογημένο   Πήλιο , που κάποτε με τις οικονομικά ανθούσες Κοινότητες  , γέμιζε την αγορά με μήλα , κάστανα , ελιές , λάδι και τόσα εκλεκτά αγροτικά προϊόντα ; Που είναι οι τόσο ζωντανές άλλοτε Κοινότητες του Ολύμπου στην επαρχία Ελασσόνος με την  ισχυρή κτηνοτροφία και την καπνοπαραγωγή ; Για την ορεινή Αργιθέα και τα ορεινά των Τρικάλων γίνεται λόγος μόνο στα Δελτία Ειδήσεων κάθε φορά που πέφτουν τα πρώτα χιόνια . Και τα καλοκαίρια , οπότε οι κάτοικοι επιστρέφουν για λίγες μέρες από νοσταλγία ή από ενοχή, δεν αρκούν για να αλλάξουν την εικόνα .                        
                Οι άνθρωποι που έφυγαν από τα χωριά , δύσκολα ξαναγυρίζουν . Στον Ευρωπαϊκό Βορρά , που επίσης δεν γεννούν παιδιά , διείδαν εγκαίρως το πρόβλημα και εμπλούτισαν τους πληθυσμούς τους με μετανάστες από τις δεκαετίες του 50 . Εμείς , απλά δεν έχουμε πολιτική»  . Επί πλέον , έχουμε εθνικές φοβίες . Αν είχαμε σχέδιο ίσως όλοι αυτοί οι μετανάστες που καταφτάνουν να μην ήταν ¨ πρόβλημα ¨, αλλά μια ευκαιρία , μια προοπτική για ελεγχόμενη αύξηση του πληθυσμού  με    ¨ φρέσκο αίμα ¨ .             
                Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα εξακολουθεί να μένει εντυπωσιακά αμετάβλητος .         
              ¨Διοικείν εστί το προβλέπειν ¨ , έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί .  Και εμείς από προγραμματισμό και καλή διαχείριση ολίγα εφαρμόζουμε . Έχουμε μάθει να εργαζόμαστε λίγο και να  σκεπτόμαστε ανεύθυνα .         
                Που θα πάει αυτό το χάλι . Την Ελλάδα τη καταντήσαμε ¨ παιδική χαρά ¨και  τους εαυτούς μας ανειλικρινείς και καταγέλαστους  . Πλήρης ανυποληψία και φαιδρότητα ανά την χώραν .                                         
                Ας μη σχολιάζουμε , συνεπώς ,τα λάθη και τα αρνητικά του οιοδήποτε λαού  και ας δούμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις δικές μας υποδομές .           
                Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος – 20 – 9 - 2019                     .
                
















¨            



Δεν υπάρχουν σχόλια: