Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Τι μπορεί να προκαλέσειι μια συνωνυμία

                                             Τι μπορεί να προκαλέσει μια συνωνυμία
           Από τον ιστορικό δημοσιογράφο Ελευθέριο Σκιαδά δοσμένη η παρακάτω ιστορία :    
Το 1955 ήταν ιδιαίτερη χρονιά για ένα από τα πλέον  γνωστά και  δημοφιλή δίδυμα  του Ελληνικού   Θεάτρου , τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο . Έπειτα     από  πολυετή    θεατρική συνεργασία , έγραψαν ο καθένας χωριστά από μια κωμωδία και αποφάσισαν             να δοκιμάσουν την τύχη τους . Τα έργα τους ανέβηκαν στο ίδιο θέατρο , στο ¨ Ριάλτο ¨της  Κυψέλης , το ένα μετά το άλλο .  Πρώτη ανέβηκε η κωμωδία του Χρήστου Γιαννακόπουλου      ¨ Ο κέρβερος ¨ , η οποία ολοκλήρωσε τις παραστάσεις της με επιτυχία . Στη συνέχεια από τον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη ανέβηκε η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου ¨Ο θάνατός  σου, η ζωή μου ¨ .      
         Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε .  Ένα από τα πρόσωπα της     κωμωδίας ήταν και ο γιατρός Τσαγκρίδης . Υπήρχε , όμως , και ο πραγματικός γιατρός     Γεώργιος Τσαγκρίδης , που θεώρησε τον εαυτό του βαριά προσβεβλημένο καιαποφάσισε   να κινηθεί δικαστικά . Απευθύνθηκε , λοιπόν , στον Πρόεδρο Πρωτοδικών καταθέτοντας      σχετικό αίτημα .       
        Μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός οι Αλ. Σακελλάριος και Β. Λογοθετίδης έσπευσαν  να μετονομάσουν τον  ήρωά τους από Τσαγκρίδη σε Φαγκρίδη , ελπίζοντας ότι έτσι θα λήξει το θέμα . Αλλά ο γιατρός ήταν αμετάπειστος .¨ Κάνει Καραγκιοζιλίκια ο ηθοποιός  που υποδύεται τον γιατρό και ο κόσμος νομίζει ότι το έργο ανέβηκε ειδικά για μένα ¨,         επέμενε ο γιατρός Τσαγκρίδης , που έφτασε το θέμα στην αίθουσα του δικαστηρίου . Στο δικαστήριο , λοιπόν , ξετυλίχθηκαν σκηνές απείρου  κάλλους και όσοι παραβρέθηκαν δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα γέλια    τους .  
      ¨Εθίχθημεν , κύριε πρόεδρε , φώναζε και ξαναφώναζε ο δικηγόρος του γιατρού επιμένοντας ότι παρά το γεγονός ότι το επώνυμο αντικαταστάθηκε , η βλάβη του   πελάτη του ήταν ανεπανόρθωτη .                         
        Προς υποστήριξη  του θιγέντος γιατρού εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας και ένας ακόμη γιατρός , ο Κ. Ευθυμίου . ¨ Βεβαίως και θίγει τον κ συνάδελφον , αφού ο ηθοποιός κάνει πηδήματα  και μορφασμούς ¨ , είπε ο μάρτυρας , προσθέτοντας πως ο κόσμος έβλεπε στον δρόμο τον πραγματικό Τσαγκρίδη και γελούσε . Πολλοί ήταν , όμως , και οι μάρτυρες       , που κατέθεσαν ότι ο ρόλος του γιατρού στην παράσταση ήταν σοβαρός .                                 
      Έφτασε , επί τέλους , και η σειρά του εκ των κατηγορουμένων Β. Λογοθετίδη : ¨   Να         διαβάσει το Δικαστήριο το έργο ¨, είπε , ο γνωστός πρωταγωνιστής . Όμως , ο πρόεδρος  αρνήθηκε και ο Β. Λογοθετίδης , επανήλθε : ¨ Να παρακολουθήσετε μίαν παράστασιν διά να σχηματίσετε ιδίαν αντίληψιν , κύριε πρόεδρε .  Και τότε ακολούθησε ο εξής  διάλογος :       ¨Καλά , θα έλθω μια μέρα ¨ , είπε ο πρόεδρος . ¨Πότε κύριε πρόεδρε ;¨ ¨Γιατί ; Θέλετε να μου κάνετε υποδοχή ;¨ , απάντησε ο πρόεδρος και επιφυλάχθηκε να αποφασίσει εντός δεκαημέρου  .
      Ο γιατρός Τσαγκρίδης επέμενε ότι έπρεπε να εισπράξει  25.000 δραχμές και να ακολουθήσει προσωποκράτηση των κατηγορουμένων γιατί τον γελοιοποίησαν .
Απέμεινε ο Σακελλάριος να μονολογεί ότι είχε γράψει 120 κωμωδίες και είχε χρησιμοποιήσει περισσότερα από 1.500 επώνυμα για τους ήρωες των έργων του .  Όσο και να ήθελε , δεν μπορούσε να αποφύγει και την περίπτωση συνωνυμίας . Τελικά , το δικαστήριο τον δικαίωσε , αφού αθώωσε αμφοτέρους τους κατηγορουμένους .
       Επιμέλεια κειμένου : Βασίλης Παλαμηδάς 24-8- 2019           

Δεν υπάρχουν σχόλια: