Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Λέλα Καραγιάννη η νέα Μπουμπουλίνα


                                    Λέλα Καραγιάννη η νέα Μπουμπουλίνα        
             ¨ Ψηλά , παιδιά , τα κεφάλια , να δουν οι Ούνοι πως ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους¨ . Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που φώναξε ,           σαν σήμερα , στις 8/9/1944  , πριν από 75 χρόνια η Λέλα Καραγιάννη . Στεκόταν μπροστά στο      εκτελεστικό   απόσπασμα των Γερμανών και δεν λύγισε , δεν δίστασε , δεν έσκυψε το κεφάλι , δεν ζήτησε χάρη ή συγγνώμη από κανέναν . Ήξερε τι έπραττε για την πατρίδα και γνώριζε το κόστος .      
               Η Λέλα Καραγιάννη ήταν μία από τις πρωταγωνιστικές μορφές της Ελληνικής Αντίστασης κατά τα χρόνια της Κατοχής . Ηγείτο της οργάνωσης ¨ Μπουμπουλίνας ¨ η οποία έκρυβε Βρετανούς  στρατιωτικούς , που είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και τους φυγάδευε στη Μέση Ανατολή και συγκέντρωνε πληροφορίες για τις κινήσεις των Γερμανών .                       
              Ο Βύρων Καραγιάννης , ένας από τους γιους της Λέλας Καραγιάννη , στο βιβλίο του ¨ Λέλα Καραγιάννη¨ , η αντιστασιακή δράση της μητέρας μου ¨, εκδόσεις Άριστον, γράφει :                                       
              Οι γονείς μου , Νικόλαος και Λέλα Καραγιάννη , απέκτησαν επτά παιδιά . Εγώ είμαι το τέταρτο στη σειρά . Όλα μεγαλώσαμε μέσα σ’ένα χριστιανικό περιβάλλον , με τις παραδόσεις της φυλής μας , όπου η φιλοπατρία ήταν ανωτέρα στην ιεράρχηση των καθηκόντων . Είχαμε πάθος για την πατρίδα μας , που μας το ενέπνευσαν οι γονείς μας και προ πάντων η μητέρα μας …
            Με αυτές τις πεποιθήσεις και τα ιδανικά , τα με οποία γαλουχηθήκαμε δεν ήταν δυνατόν να αδιαφορήσουμε γι΄αυτήν την Κατοχή και να περιμένουμε  τους συμμάχους να νικήσουν και να μας ελευθερώσουν . Θυμάμαι τη μητέρα μας που έλεγε το αρχαίο ρητό ¨ συν Αθηνά και χείρα κίνει ¨ , δηλαδή ότι έπρεπε κάθε Έλληνας να ξεσηκωθεί , να  αγωνισθεί για την ελευθερία του και όχι να περιμένει τους συμμάχους να τον ελευθερώσουν . Και αυτό ακριβώς έκανε εκείνη . Ξεσηκώθηκε και αγωνίστηκε ¨.               
           Όταν συνελήφθη και βασανιζόταν άγρια από τους Γερμανούς , απειλήθηκε ότι θα εκτελούσαν τα παιδιά της μπροστά στα μάτια της αν δεν κάρφωνε τους συνεργάτες της  στην οργάνωση ¨ Μπουμπουλίνα ¨ και αν δεν έδιναν πληροφορίες για το ¨ κατασκοπευτικό δίκτυο που είχε στήσει .                  
          Η απάντησή της ήταν μνημειώδης : Τα παιδιά μου εγώ τα γέννησα , δικά μου είναι , αλλά πρέπει να ξέρεις ότι πρωτίστως ανήκουν στην πατρίδα μας . Πρόσεξε καλά και πάλι  σου λέω , ότι αυτά δεν ξέρουν τίποτα και άδικα θα τα σκοτώσεις .                
         Λέλα Καραγιάννη μια πολύτεκνη μάνα , που με τη  στάση της , τον αγώνα της και το παράδειγμά της , η ψυχή της και η υστεροφημία της πέταξαν μέχρι τα Ηλύσια Πεδία , τον τόπο της συνάντησης των Ελλήνων ηρώων . Συντόνισε τον βίο της με την Ελλάδα και σφράγισε την αλήθεια των προθέσεών της , με τον ένδοξο θάνατό της . Ένα αληθινό πρότυπο .                   
        Επιμέλεια κειμένου : Β.Π. – Βόλος 8-9-2019              . 

                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια: