Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Όμορφες αναμνήσεις

                                 Όμορφες αναμνήσεις

          Για το χωριό Θολάρια – Αμοργού , όπου οι ευτυχείς γονείς Πέτρος και Φιλίτσα Παλαμηδά δεξιώθηκαν τους προσκεκλημένους στη βάπτιση των διδύμων παιδιών τους Βασίλη και Μαρίας , που τελέστηκε την Κυριακή 11-7-2010 , ο ιστορικός ερευνητής και δημοσιογράφος Γεώργιος Ασπρέας γράφει στο φύλλο της 29 Νοεμβρίου 1932 της ¨ Εστίας ¨. :
       ¨Στο μαιΐστρο της Αμοργός , επάνω στο μαυροβούνι , είναι κτισμένο το Θολάρι . Παληό χωριό μαρινάρικο , που οι κοπέλες του είναι ψηλόλιγνες και σταράτες και τα παλικάρια του γεμάτα, μαυριδερά , με ατσαλένια μπράτσα και μάτια ανήσυχα σαν σπίθες .
       Όλα τα νησιώτικα χωριά , που κτίστηκαν τον παληό καιρό στις ξέρες και στα μαυροβούνια , θεμελιώθηκαν μακρυά από τους γιαλούς . Τα βλέπει κανείς σαν γλαροφωληές στους ψηλούς βράχους και σαν σκοπιές στις βουνοπλαγιές . Σε γιαλούς δεν χτιζόντουσαν χωριά , παρά μονάχα κάστρα και μπούρτζια και καστέλα , αρματωμένα με τάπιες και κανόνια . Οι κουρσάροι , που χίλια χρόνια ήτανε των νησιών και των γιαλών ο φόβος και ο τρόμος , άσπλαχνοι και σκληρόκαρδοι φονηάδες και κλέφτες , αρμένιζαν στις θάλασσες και κούρσευαν τους λαούς , αρπάζανε τσούρμες τα παιδιά και τα κορίτσια και φεύγανε για τα σκλαβοπάζαρα .
       Από τις πλαγιές και τα ψηλώματα , που κτίζανε άθελά τους οι νησιώτες , μόλις αγνάντευαν πανί στις θάλασσες , άρπαζαν τ’άρματα τα παλικάρια και κλείνανε τα μονοπάτια και τις κακοστρατιές .
     
       Στο γιαλό , στο Θολάρι της Αμοργός , εκεί που αρχίζει να ψηλώνει ο κάβος του Μαράγκα , που οι θαλασσίτες τον λένε και κάβο Σκάρο , οι Θολαργιώτες είχανε κτίσει το κλησίδι τους , αγιασμένο την Παναγία την Οδηγήτρια . ¨   
       Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 16/11/2017          .         


Δεν υπάρχουν σχόλια: