Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Η δουλειά με ξεκουράζει

                           Η δουλειά με ξεκουράζει

          Και ποιος δεν θυμάται τα νιάτα του , τότε που νέοι νιώθαμε μια ψυχική ευφορία , την ορμή της νεότητας , την θέληση και την όρεξη να κατακτήσουμε όλον τον κόσμο .
         Όλοι οι ¨ορίζοντες¨ ήταν ανοικτοί . Τίποτα δεν μας σταματούσε μπροστά στο ¨αύριο¨ της ζωής , που προσπαθούσαμε να το αγκαλιάσουμε και να το χαρούμε .
        Πότε πέρασαν τόσες δεκαετίες ούτε που το καταλάβαμε . Και , όμως , πέρασαν ανεπίστροφα . Το δείχνουν τα άσπρα μαλλιά , τα ρυτιδωμένα πρόσωπα , τα     περιττά κιλά  που ανέβασε ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός .
        Σήμερα συνταξιούχοι , απόμαχοι της ζωής , ¨ βετεράνοι¨ του πολέμου της βιοπάλης , ώριμοι και κατασταλαγμένοι βλέπουμε και κρίνουμε πρόσωπα και καταστάσεις με διαφορετική ¨ οπτική γωνία ¨ από εκείνης των νεανικών χρόνων. Είναι και τα χρόνια που ¨φορτωθήκαμε¨ ηλικιακά , είναι και τα χρονικά περιθώρια επιβίωσης που λιγοστεύουν .
       Και μέσα σε όλο τούτο το ¨ομιχλώδες τοπίο¨ , θαυμάζω , καμαρώνω και παίρνω δυνάμεις από τον φίλο και συνομήλικο μου Γιώργο , ράφτη το επάγγελμα , που εξακολουθεί , έτσι , σαν να μην συμβαίνει τίποτα , κανονικά να εργάζεται και να χαίρεται τη ζωή .
       Σκυμμένος στη δουλειά του ολημερίς , ράβει , γαζώνει , σιδερώνει , κόβει μετρώντας , με τη μεζούρα του περασμένη στους ώμους του . Ατέλειωτες ώρες δουλειάς , με το βελόνι στο χέρι να βγει το μεροκάματο , να μπορέσει να επιβιώσει . Θέλει τα ετοιμάσει , βιάζεται , θάρθει ο πελάτης για πρόβα , δεν πρέπει να περιμένει . Κατόπιν έχει να παραδώσει δουλειά που του δίνουν από την αγορά , από καταστήματα έτοιμου ενδύματος , κυρίως παντελόνια , επιδιορθώσεις σε σακάκια , παλτά . Λίγες είναι οι παραγγελίες για κατασκευές καινούργιων,οι καιροί είναι δύσκολοι , τα οικονομικά δεν το επιτρέπουν . Συνεπής στη δουλειά του παραδίδει προσεγμένα και καλοραμμένα ρούχα .
          Αν πέσει πολλή δουλειά , καταφθάνει η γυναίκα του από το σπίτι , γνώστρια της ραπτικής . Αρχίζει να τρυπώνει , να στριφώνει , να ράβει κουμπιά και να τελειώνει διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες του ραφείου .
          Παντρεμένοι εδώ και πολλά χρόνια , απέκτησαν δύο κόρες παντρεμένες κι αυτές και είναι σήμερα παππούδες με τέσσερα εγγόνια .
          Τους βλέπω , τους χαίρομαι και τους καμαρώνω τέτοιους ανθρώπους . Είναι οι μαχητές της ζωής . Ποτέ δε το έβαλαν κάτω , ποτέ δεν έκαναν πίσω μπροστά στις δυσκολίες της καθημερινότητας .¨ Θα εργάζομαι , όσο μου το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου ¨, λέει ο φίλος μου Γιώργος . ¨Αν έμενα χωρίς δουλειά , αυτό θα ήταν ένα καθημερινό μαρτύριο , για μένα ¨.
         Τον αποχαιρέτισα . Καλό κουράγιο φίλε  Γιώργο . Ο Θεός να σου χαρίζει υγεία και δύναμη .
         Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος – 9/11/2017          .
      


-                           

Δεν υπάρχουν σχόλια: