Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Στη μνήμη Σοφίας και Λουκίας Τοπάλη

                   Στη μνήμη Σοφίας και Λουκίας Τοπάλη

          Το μνημείο των τριών γυναικών που κρεμάστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές τον Ιούλιο του 1944 στα Κάτω Λεχώνια – Πηλίου αποκαλύφθηκε την Κυριακή 5/11/2017 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας , Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας , στον ναό του Αγίου Γεωργίου Κάτω Λεχωνίων-Πηλίου .
          Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τη θεία λειτουργία παρουσία συγγενών των θυμάτων από την Ολλανδία και εκπροσώπων των τοπικών αρχών της πόλης , ενώ παρέστη και η εκπρόσωπος του Ολλανδικού Προξενείου Λήδα Μαλικέντζου .
       ¨Στέκομαι εδώ στη μνήμη της Σοφίας και Λουκίας Τοπάλη και είμαι ευγνώμων που τις τιμάτε . Θυμόμαστε με συγκίνηση όσα έκαναν για τους συμπολίτες τους ¨ , ανέφερε η εγγονή Τοπάλη και σημείωσε πως με το μνημείο συμπληρώνεται η κληρονομιά των τριών γυναικών αλλά και ένας οίκος ευγηρίας ¨Ολλανδία¨ , φέρει το όνομά τους .
        Η ιστορία παλιά , αλλά η αλήθεια της συνεχίζει να προκαλεί , να συγκλονίζει κι ας πέρασαν 73 ολόκληρα χρόνια . Το έγκλημα έγινε στα Κάτω Λεχώνια – Πηλίου την Παρασκεύη 7 Ιουλίου 1944 , όταν οι Γερμανοί κατακτητές με τους ντόπιους συνεργάτες τους , κρέμασαν στα κλωνάρια μιας μουριάς , πλάϊ στο σιδηροδρομικό σταθμό , τις τρεις άτυχες γυναίκες : Τη Σοφίκα Τοπάλη , την μητέρα Λουκία Τοπάλη και τη Φιλίτσα Καλαβρού , αφού πρώτα τις βασάνισαν στις φυλακές του Βόλου. Η κατηγορία ήταν ότι οι Τοπάλαινες έδιναν τρόφιμα στο 54ο Σύνταγμα των ανταρτών Πηλίου , αλλά η πραγματική αλήθεια ήταν άλλη : Να αρπάξουν οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους τον χρυσό που έκρυβαν οι Τοπάλαινες στο αρχοντικό τους . Το αρχοντικό , που λεηλατήθηκε συθέμελα .
          Όταν η αξέχαστη δημοσιογράφος Νίτσα Κολιού στο βιβλίο της ¨ Άγνωστες Πτυχές Κατοχής και Αντίστασης 1940-44¨ ανέφερε και την ¨ άγνωστη πτυχή ¨ των κρεμασμένων γυναικών στη μουριά της πλατείας των Κάτω Λεχωνίων , τότε άρχισαν να χαλαρώνουν και οι ¨ θηλιές ¨ της μνήμης των Κατωλεχωνιτών . Και τότε πήρε τη σκυτάλη ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαντίδης ( ένα από τα παιδιά που είδαν τότε το έγκλημα ) και ερεύνησε λεπτομερέστερα το θέμα με συνεντεύξεις από όσους πρόλαβε εν Ζωή , αλλά και με θύμησες δικές του , που δημοσιεύονται στο βιβλίο του ¨ Σοφίκα Τοπάλη-θηλιά στη μνήμη ¨ , που κυκλοφορεί και στην Αγγλική Γλώσσα αλλά και σε Β΄έκδοση προσφορά .
          Ρεπορτάζ εφημ. ¨ Ταχυδρόμος ¨ Βόλου 6/11/2017
  



                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: