Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πεσόντες αεροπόροι από τη Νέα Ιωνία-Μαγνησίας

             Πεσόντες αεροπόροι από τη Νέα Ιωνία - Μαγνησίας

          Με αφορμή την εβδομάδα των εορταστικών εκδηλώσεων της Πολεμικής Αεροπορίας ας αναφερθούμε σε δύο περιστατικά θανάτου πιλότων καταγόμενων από τη Νέα Ιωνία – Βόλου , που συνέβησαν την δεκαετία του πενήντα .
         Εκτέλεσαν το καθήκον τους και έπεσαν ηρωικώς , κατά την διάρκεια αεροπορικών ασκήσεων οι καταγόμενοι από τη Νέα Ιωνία πιλότοι- ανθυποσμηναγοί Γεώργιος Κοτζακίδης και Ανδρέας Ευθυμιάδης .
        Ο Γεώργιος Κοτζακίδης του Ηλία και της Ηώς , γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία το 1930 . Τον Μάϊο του 1951 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας ( τμήμα εφέδρων χειριστών ) και τον Μάϊο του 1952 ονομάσθηκε έφεδρος ανθυποσμηναγός . Στις 3 Ιουλίου 1953 , κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως ( άσκηση ) , το αεροσκάφος του F-84G της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα) στην οποία υπηρετούσε , κατέπεσε λόγω βλάβης στη θάλασσα , 2 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου Κασσάνδρας , με αποτέλεσμα τον πνιγμό του χειριστή .
        Στη μνήμη των κατοίκων της Νέας Ιωνίας παραμένει η τραγική φιγούρα της μητέρας του Ηώς , που εκείνες τις μέρες του Ιουλίου του 1953 , ενώ ακόμη οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για τον χαμό του παιδιού της , αυτή διάνυσε γονατιστή και με τα πόδια γυμνά την απόσταση ( δρόμος χωματένιος , τότε ) από το σπίτι τους ( γωνία Ελευθ. Βενιζέλου με Δορυλαίου ) μέχρι τον ναό της Ευαγγελίστριας , κλαίγοντας και παρακαλώντας την Παναγία να βρεθεί σώο το παιδί της .
        Ο Ανδρέας Ευθυμιάδης του Αναστασίου και της Χρυσούλας γεννήθηκε το 1930 στη Νέα Ιωνία . Τον Ιανουάριο του 1952 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας  ( τμήμα εφέδρων χειριστών ) και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1953 με τον βαθμό του εφέδρου ανθυποσμηναγού . Σκοτώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1953 στη περιοχή Αχαρνών – Αττικής , λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους Tiger Moth στο οποίο επέβαινε , κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως .
        Στη Νέα Ιωνία , στη οδό Αναπαύσεως με Σινώπης , στο ύψος της οδού Χρήστου Λούλη , όπου εκεί σχηματίζεται τριγωνικό κηπάριο , οι γονείς του ανήγειραν και παραμένει μέχρι σήμερα εικονοστάσι στη μνήμη του .
        Πρέπει να σημειωθεί ότι οι γονείς των δύο φονευθέντων ήταν πρόσφυγες πρώτης γενιάς και από τους πρώτους οικιστές της Νέας Ιωνίας .
        Ας είναι το σημείωμα τούτο ένας φόρος τιμής και μνήμης στα προσφυγόπουλα αυτά ,που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα .  
       Ρεπορτάζ : Δημήτρης Κωνσταντάρας – Βόλος 7/11/2017


          

Δεν υπάρχουν σχόλια: