Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΣΑΜΟΣ

                                           ΣΑΜΟΣ
         
               Ένα από τα ομορφότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δίπλα στα Παράλια της Μικράς Ασίας , η Σάμος σαγηνεύει και κατακτά και τον πιο δύσκολο ταξιδευτή ! Μοναδικές παραλίες με χρυσαφένια άμμο ή βότσαλ0 ( για κάθε γνωστό ) , δαντελωτές ακτές που καταλήγουν σε μικρούς όρμους με καταγάλανα νερά , πανύψηλα βουνά , αλλού βραχώδη και αλλού καταπράσινα , χείμαρροι καταρράκτες και ρεματιές συνθέτουν συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό που γοητεύει κάθε επισκέπτη . Η Σάμος , όμως , εκτός από φυσική ομορφιά ¨ ξεχειλίζει ¨ και από ιστορία . Είναι η πατρίδα του κορυφαίου μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα ¨ θεμελιωτής της σύγχρονης  μαθηματικής σκέψης ¨ , αλλά και του αστρονόμου  Αρίσταρχου που σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη του πλανητικού μας συστήματος , πριν από περίπου 2.300  χρόνια . Στη Σάμο ανδρώθηκε ο Επίκουρος ο φιλόσοφος που μίλησε για την ηδονή και την προοπτική μιας ευχάριστης ζωής . Εκεί φέρεται ότι γεννήθηκε ή έζησε και ο μεγαλύτερος παραμυθάς της ιστορίας , ο Αίσωπος .
            Η Σάμος είναι και η μυθική γενέτειρα της Ήρας . Ο ναός της , στο Ηραίο , χαρακτηρίστηκε από τον Ηρόδοτο ως ¨ ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα της εποχής του ¨ . ΗUNESCO συμπεριέλαβε τον ναό και την ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή του Πυθαγόρα στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς .
            Η σχέση ,όμως, του νησιού με την ιστορία και την επιστήμη έχει αποτυπωθεί για πάντα και στο Ευπαλίνειο Όρυγμα , το υδραγωγείο του 6ου π.χ. που θεωρείται το όγδοο θαύμα της αρχαιότητας , καθώς πρόκειται για ένα κορυφαίο επίτευγμα αρχιτεκτονικής , με την εντυπωσιακή υπόγεια σήραγγα , μήκους 1036 μέτρων ! Φτάνοντας στο Βαθύ , την πρωτεύουσα και κυριότερο λιμάνι του νησιού , ο ταξιδιώτης δεν μπορεί παρά να θαυμάσει τον πανέμορφο κόλπο και την καταπράσινη πλαγιά , όπου πάνω της είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η πόλη . Ο παραδοσιακός οικισμός διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής , ενώ το σύγχρονο κομμάτι της πόλης αποπνέει έναν αέρα αριστοκρατίας με τα πανέμορφα αρχοντικά της , που σήμερα στεγάζουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες .
          Η δεύτερη πόλη και εξίσου σημαντικό λιμάνι της Σάμου είναι το Καρλόβασι , στα βορειοδυτικά του νησιού . Το Καρλόβασι αποτελείται από τρεις οικισμούς , που στο πέρασμα του χρόνου έγιναν…πέντε και στη συνέχεια ένας ενιαίος . Τα Παλιά , το Μεσαίο και το Νέο Καρλόβασι μαζί με το λιμάνι και τον όρμο Καρλοβάσου αποτελούν το σημερινό Καρλόβασι , μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πόλη , λόγω αυτής της ιστορικής και γεωγραφικής ιδιομορφίας . 
          Το Καρλόβασι υπήρξε εμπορικό και βιομηχανικό Κέντρο του νησιού . Σήμερα φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Σάμου και το Μουσείο Βυρσοδεψίας . Δώδεκα χιλιόμετρα νότια από την Πρωτεύουσα βρίσκεται το Πυθαγόρειο , ένας γραφικός παραλιακός οικισμός , κτισμένος στην περιοχή της αρχαίας πρωτεύουσας της Σάμου . Το Πυθαγόρειο με το πλακόστρωτο λιμανάκι του , γεμάτο συνήθως από ιστιοπλοϊκά και τα δεκάδες καφέ και εστιατόρια είναι ιδανικό για βόλτα και χαλάρωση . Από εκεί , εξάλλου , μέχρι το Ηραίο εκτείνεται και η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού με χρυσαφένια άμμο , ξαπλώστρες , beach bar και θαλάσσια σπορ .
          Από την άλλη μεριά , στα βορειοανατολικά της Σάμου , σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα , ο ταξιδιώτης θα συναντήσει το πανέμορφο Κοκκάρι . Το γραφικό ψαροχώρι που πήρε το όνομά του από την παραγωγή μικρών κρεμμυδιών , αποτελεί σήμερα έναν από τους κορυφαίους προορισμούς , ενώ θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα σημεία της Ελλάδας για windsurfing !
          Το νησί είναι γεμάτο με υπέροχες παραλίες , με καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές , όπως η Χρυσή Άμμος και ο Λειμώνας στην περιοχή του Μαραθόκαμπος . Οι πιο παρθένες παραλίες βρίσκονται στα δυτικά και είναι κυρίως προσβάσιμες  από χωματόδρομους και μονοπάτια . Ανάμεσά τους , το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι , ο κολπίσκος στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη , η Πλάκα το Φαγκρί και ο Άγιος Ισίδωρος . Η Σάμος , όμως προσφέρει και μερικές μαγευτικές διαδρομές  μέσα από τα χωριά των βουνών της , που είναι σαν μικρά  κοσμήματα .
         Μανωλάτες , Βουρλιώτες , Άμπελος , Υδρούσα , Μαραθόκαμπος , Μυτιληνιοί , Κουμαδαραίοι , Κουμέϊκα είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες μικρότερα και μεγαλύτερα χωριά του νησιού , που προσφέρονται για βόλτα και εξερεύνηση .
         Πάντως , όποιος αποφασίσει  να επισκεφτεί το υπέροχο νησί του Πυθαγόρα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον μία εβδομάδα και ένα αυτοκίνητο , προκειμένου να ανακαλύψει τις αμέτρητες ομορφιές , που χαρίζει απλόχερα η Σάμος .    

Εφημερίδα ¨ Δημοκρατία ¨-Ρεπορτάζ :Έλενα Στάθου, 26/7/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: