Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Θωρηκτό Αβέρωφ

                   Θωρηκτό ¨Αβέρωφ¨ - Πλωτό Μουσείο

          Στη ¨φυσική¨  θέση του , στη Μαρίνα του Φλοίσβου , επέστρεψε χθες το θρυλικό θωρηκτό ¨ Αβέρωφ ¨ , μετά το ¨λίφτινγκ¨ στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά , που διήρκεσε τρεις μήνες . Το θωρηκτό , το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με όλες τις ένδοξες ιστορίες του Έθνους στις αρχές του 20ου αιώνα,συνόδευσαν στο Τροκαντερό ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης αποδίδοντας τις δέουσες τιμές.
        Μόλις προσέγγισε τη μαρίνα , το υποδέχθηκαν με εορταστικά κορναρίσματα σκάφη του Λιμενικού και αυτοκίνητα . Αν και αρχικά είχε υπολογιστεί το ¨ Αβέρωφ ¨ να μείνει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέχρι και τον Σεπτέμβριο , αποφασίστηκε τελικά πως κάποιες από τις εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης μπορούν να γίνουν στη Μαρίνα Φλοίσβου .
        Το ¨Αβέρωφ¨ ήταν από τα πιο σύγχρονα πολεμικά της εποχής του . Ατμοκίνητο , έπλεε με ταχύτητα 23 κόμβων και είχε πλήρωμα 20 αξιωματικών και 670 ναυτών . Αμέσως έγινε η ναυαρχίδα του Ελληνικού στόλου . Η ιστορία του πλοίου , που επί σειράν ετών αποτέλεσε τον φόβο και το τρόμο των Τούρκων στη Μεσόγειο , αρχίζει από τα ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας , όταν στα τέλη του 1908 η Κυβέρνηση Μαυρομιχάλη αποφάσισε να ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό με ένα αξιόμαχο θωρηκτό .  
        Συμμετείχε ενεργά στους δύο παγκόσμιους πολέμους και ολοκλήρωσε την αποστολή , που ανέλαβε το 1912 στο Αιγαίο , συμμετέχοντας πανηγυρικά το 1945 στους πρώτους εορτασμούς της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα . Το 1984 το Πολεμικόν Ναυτικό αποφάσισε να το αποκαταστήσει ως Μουσείο . Κάθε χρόνο το θωρηκτό , το οποίο αναμένεται τον Σεπτέμβριο να είναι ξανά ανοιχτό στο κοινό . Δέχεται 60000 Έλληνες και ξένους .

       Β.Π. Βόλος , 26/7/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: