Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

                  Ρόδος το νησί του ήλιου και των ιπποτών

          Στην άκρη του νοτιοανατολικού Αιγαίου , δίπλα από τις ακτές της Τουρκίας , βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα νησιά της χώρας μας , η Ρόδος .
          Ο Πίνδαρος αναφέρει για τη Ρόδο : Όταν ο Δίας και οι άλλοι θεοί αποφάσισαν να μοιράσουν τη Γη , ξέχασαν να κρατήσουν ένα κλήρο για τον Θεό Ήλιο , που έλειπε , καθώς εκτελούσε τα καθημερινά καθήκοντά του . Όταν ο Ήλιος ανέφερε την αδικία , ο Δίας ήταν έτοιμος να ξανακάνει την κλήρωση , αλλά ο Ήλιος δεν τον άφησε , καθώς μέσα από τη θάλασσα είδε να αναδύεται μία εύφορη χώρα . Τότε ζήτησε από τη Λάχεση – μία από τις τρεις Μοίρες – και τον Δία να δώσουν όρκο πως , όταν τη νησί αυτό τελικά αναδυθεί , θα είναι δικό του για πάντα , όπως κι έγινε .
         Και πράγματι η Ρόδος μοιάζει να είναι το αγαπημένο νησί του Ηλίου , αφού είναι πολύ λίγες οι μέρες του χρόνου που οι ακτίνες του δεν φωτίζουν και δεν ζεσταίνουν τη γωνιά αυτή του πλανήτη . Γι’αυτό και ένα από τα πολλά ονόματα του νησιού από την αρχαιότητα ήταν και  Ηλιάς .
        Εδώ , σύμφωνα με την παράδοση , υπήρχε και ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου , ένα τεράστιο άγαλμα του θεού Απόλλωνα , που κοσμούσε την είσοδο του λιμανιού και το οποίο συγκαταλεγόταν στα εφτά θαύματα της αρχαιότητας !
        Η Ρόδος , όμως , είναι περισσότερο γνωστή ως το νησί των ιπποτών λόγω του πλήθους των μνημείων που άφησε πίσω του το Τάγμα των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη , που κατείχε για διακόσια και πλέον χρόνια το νησί . Εξάλλου , η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου , η Παλιά Πόλη , όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι , αποτελεί τον καλύτερο διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό στον κόσμο και για τον λόγον αυτόν έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τα παγκόσμια μνημεία κληρονομιάς της UNESKO!
           H Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Η φήμη της έχει φτάσει στα πέρατα της Γης, καθώς είναι ένα νησί που το συνδυάζει όλα : Μοναδική φύση , απέραντες αμμώδεις παραλίες με σμαραγδένια νερά, ιστορικά μνημεία από την αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα , έντονη νυχτερινή ζωή , αλλά και γαλήνια τοπία είναι μόνο μερικά από όλα όσα συνθέτουν τη μαγεία της Ρόδου .
          Δια μέσου των αιώνων Έλληνες , Βυζαντινοί , Ενετοί , Τούρκοι , πιο πρόσφατα Ιταλοί , όλοι υπέκυψαν στη γοητεία της Ρόδου και άφησαν εδώ τη σφραγίδα τους .
         Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης της Ρόδου , που καλό θα είναι να έχει αρκετές μέρες στη διάθεση του ,  προκειμένου να εξερευνήσει και να χαρεί τον μαγικό τόπο .
         Η πόλη της Ρόδου , τόσο η Παλιά όσο και η σύγχρονη , είναι συναρπαστική . Ο πιο διάσημος δρόμος της Παλιάς Πόλης είναι η οδός των Ιπποτών , αποκατεστημένη στη μορφή που είχε κατά τον Μεσαίωνα . Στο ψηλότερο σημείο του δρόμου δεσπόζει το επιβλητικό Καστέλο , το Παλάτι του Μεγάλου Μαΐστρου , με τους τεράστιους πύργους του , που είναι ένα θαυμάσιο μουσείο και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού .
         Η σύγχρονη πόλη , έξω τα τείχη , διαθέτει μεγάλα ξενοδοχεία , αμέτρητα καφέ , εστιατόρια , κλαμπ και μπαρ . Κατά μήκος της παραλιακής οδού τα δημόσια κτίρια που έφτιαξαν στο νησί οι Ιταλοί εντυπωσιάζουν : η Νέα Αγορά , Τράπεζα της Ελλάδος , το Διοικητήριο , το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής , το Δημαρχείο , το Εθνικό Θέατρο και το διάσημο ξενοδοχείο των Ρόδων : ( Grande Albergo Delle Rosse ) , ένα από τα πολυτελέστατα στην Ευρώπη την εποχή του Μεσοπολέμου . Σήμερα φιλοξενεί το Καζίνο της Ρόδου . Έξω από την πόλη ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει μερικά από τα ωραιότατα και πιο ενδιαφέροντα χωριά της Ελλάδας . Έμπωνας , Άγιος Ισίδωρος , Απόλλωνα , Αρχάγγελος , Σάλαγος , Ελεούσα είναι μόνο μερικά από αυτά .
           Το μεγαλύτερό όμως δώρο της Ρόδου  στον ταξιδιώτη είναι οι παραλίες της ! Ατέλειωτες παραλίες , μοναδικές , με καταγάλανα νερά και αξεπέραστη ομορφιά , οι παραλίες της μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πιο δύσκολα γούστα . Κιοτάρι , Καλλιθέα , Αγάθη , Μαύρος , Κάβος , Κολύμπια , παραλία Άντονι Κουίν, Βληχά , Αφάντου , Τραγανού , Τριάντα, Τσαμπίκα για να αναφέρουμε ορισμένες .
          Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τη Ρόδο , σίγουρα θα την παρομοίαζε με μια γεμάτη θέλγητρα ερωμένη , που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία της και να μείνει μακριά της για πολύ !

        Λογοτεχνικές Αναζητήσεις Β.Π.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
        Ρεπορτάζ : Έλενα Στάθου – Ελευθέρογλου 16/7/2017 .         


Δεν υπάρχουν σχόλια: