Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΕΡΙΔΗΣ

          Πήρες την απόφαση να φύγεις τόσο ξαφνικά αγαπημένε μας φίλε Δάνη και σε κανέναν από τους φίλους σου δεν είπες που πηγαίνεις σε τούτο το ανεπίστροφο ταξίδι .
         Δεν υπήρχε λόγος άλλωστε . Εκεί στον ¨ επάνω κόσμο ¨, στο τέρμα του ¨ταξιδιού¨ σε περιμένει η αγαπημένη και αλησμόνητη γυναίκα σου Ράνια . Ήταν ο πιο πολύτιμος κρίκος της ζωής σου και από τότε που  ¨έφυγε¨ τίποτα δεν μπορούσε να τον αναπληρώσει . Κανένας παρηγορητικός λόγος δεν στάθηκε ικανός να σου απαλύνει τον προσωπικό σου πόνο .
        Καταγόμενος από γονείς Μικρασιάτες – πρόσφυγες , γεννήθηκες το έτος  1937 στην Ευξεινούπολη Αλμυρού . Από τα χρόνια της εφηβείας ξεχώριζες από τα άλλα δύο αδέρφια σου . Ήθελες να κάνεις κάτι δικό σου . Με το ταλέντο και τις ικανότητές σου εθήτευσες σε γραφείο Αντιπροσωπειών θείου σου και έγινες ένας άριστος Εμπορικός Αντιπρόσωπος Γυναικείων Υποδημάτων , εργοστασίων της Αθήνας . Ειλικρινής και φερέγγυος στη δουλειά σου έγινες αποδεκτός από τις αγορές με αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών να αυξάνεται συνεχώς . Πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας σε γνώριζαν με το μικρό σου όνομα και σου έδιναν παραγγελίες ακόμη και τηλεφωνικώς . Ανέβηκες και στη Μακεδονία όπου και εκεί είχες μεγάλες εμπορικές επιτυχίες . Όλα πήγαιναν καλά από το 1961 και μετά.
          Στην προσωπική σου ζωή ήσουν ένας άρχοντας , ένας δυναμικός αγωνιστής της ζωής . Έβλεπες τα πράγματα από μια απόσταση και ποτέ δεν κατέβαζες το επίπεδο της ποιότητος χάριν του συμφέροντος .

          Ήσουν καλός φίλος , ευχάριστος και καλοδιάθετος . Την καλή σου καρδιά ποτέ δεν θα ξεχάσουν , όσοι σε γνώρισαν . Δεν είχες εχθρούς , είχες μόνον φίλους . Χρόνια ήμασταν φίλοι.
Σε παρέες , σε γιορτές , σε πάρτι σε εκδρομές ποτέ δεν σε είδα να μαλώνεις και να έρχεσαι σε αντιπαράθεση με κανέναν . Πάντα εύρισκες τη λύση και τη διέξοδο σε κάθε αδιέξοδο .
          Πανδρεύτηκες την εκλεκτή της καρδιάς σου , αλησμόνητη και γλυκιά σου Ράνια έτος γεν.1945 . Κάνατε όνειρα μαζί . Στήσατε σπιτικό , μέχρι που ήρθε η γέννηση του γιου σας Νίκου , το έτος 1974 .
         Μετά την έλευση του διαδόχου , ξανά στη βιοπάλη  , ξανά στη ζωή , όπως κάνουμε , όλοι μας .
         Τα χρόνια πέρασαν , οι δεκαετίες που μεσολάβησαν μας άνέβασαν τα όρια ζωής , ούτε που το καταλάβαμε . Πολλοί φίλοι ¨ ανεχώρησαν ¨ από τον μάταιο τούτο κόσμο . Σε μας που απομείναμε ο Θεός μας κάνει τη χάρη και δίνει ¨αναβολές αναχώρησης ¨ για το μεγάλο ¨ταξίδι¨ .
        Φτάσαμε , εδώ και χρόνια  στη σύνταξη , γίναμε παππούδες και κάτι τέτοιο μας φαίνεται αδιανόητο . Πολλές φορές θυμάμαι και τραγουδώ το ¨ θαρρώ πως ήταν χθες ¨του Γιάννη Μηλιώκα . Όταν το τραγουδώ , από μέσα μου κλαίω για τα παιδικά χρόνια που έφυγαν .
       Σε συναντούσα τακτικά τα πρωινά στη καφετέρια ¨ Μουριές ¨ στη πλατεία Ελευθερίας στον πρωινό καφέ . Εκεί τα λέγαμε για την καθημερινή επικαιρότητα . Η μεγάλη σου αγάπη στη Βυζαντινή μουσική , ήταν μια από τις παιδικές σου αδυναμίες . Εκεί στο ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , Βόλου , ήσουν από τα βασικά στελέχη της χορωδίας του ναού . Και κάθε Κυριακή , κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας περιμέναμε να μας διαβάσεις Επιστολή από τις ¨ Πράξεις των Αποστόλων ¨ .
         Η γέννηση της χαριτωμένης  εγγονούλας το έτος 2016, σου έφερε μεγάλη χαρά . Μου έδειχνες τις φωτογραφίες και έλαμπες από καλή διάθεση . Το όνομα της γιαγιάς Ράνιας , που θα ξανακουγόταν , ήταν για σένα το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσαν να σου κάνουν τα παιδιά σου .
        Δεν είχες σοβαρά προβλήματα υγείας . Τα φάρμακα ρουτίνας , όπως όλοι τα παίρνουμε λόγω ηλικίας , τα έπαιρνες . Και ξαφνικά , ένα πρωινό ,πρόβλημα στο βάδισμα . Οι εξετάσεις έδειξαν κακή κυκλοφορία αίματος κάτω άκρων . Πήγες σε γιατρούς , πήγες σε νοσοκομεία , δεν μπόρεσες να σταματήσεις μια κατάσταση που χειροτέρευε .  Η σπάνια περίπτωση της υγείας σου , ήταν δυστυχώς , κατά τους γιατρούς , κατάσταση μη αναστρέψιμη .
      Και εδώ αρχίζει το δράμα σου . Ταλαιπωρίες , πόνοι , αγωνίες και το αποτέλεσμα μηδέν . Κάθε μέρα ¨έφευγες¨ , κάθε μέρα σε χάναμε από κοντά μας . Ώσπου επήλθε το μοιραίο .
      Έφυγες από τη ζωή αγαπημένε μας φίλε Δάνη , και πήρες μαζί σου από την παρέα το γέλιο , το χαμόγελο , την αισιοδοξία για τη ζωή , έννοιες , που τόσο ανάγκη τις έχουμε . Ήσουν το γελαστό παιδί , ο άνθρωπος που έδινε τη σιγουριά και το κουράγιο στον αδύνατο και τον απελπισμένο .
       Σήμερα είμαστε όλοι εδώ . Οι συγγενείς , οι γνωστοί , οι φίλοι σου και όλοι , όσους αγάπησες και σε αγάπησαν για να σε αποχαιρετήσουμε στο μεγάλο ¨ταξίδι¨ που θα κάνεις , ένα ¨ταξίδι¨ που θα το κάνουμε όλοι μας , αργά ή γρήγορα .
       Εκεί στον ¨επάνω κόσμο¨ , ασφαλώς και θα ξανανταμώσουμε , για να ξαναστήσουμε τις φιλίες και την αγάπη μας .  

       Καλό ¨ταξίδι¨ αγαπημένε φίλε και αιωνία σου η Μνήμη .
       Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 13/7/2017



  

           

Δεν υπάρχουν σχόλια: