Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

                                Ανανίας ο ποδηλατάς

          Η ιστορία του Βόλου ή μάλλον ένα κομμάτι της είναι συνδεδεμένο με τον Ανανία Ανανιάδη , τον ποδηλατά αλλά και έμπορο υγραερίου της 2ας Νοεμβρίου , που έφυγε χθες από τη ζωή στα 89 του χρόνια .
         Για περισσότερο από μισό αιώνα ο Ανανίας Ανανιάδης είχε γίνει γνωστός στους Βολιώτες ως ο επισκευαστής των ποδηλάτων τους . Μπορεί τα ποδήλατα τα τελευταία χρόνια να έχουν αντικατασταθεί από μοτοποδήλατα ή αυτοκίνητα , ωστόσο ο Ανανίας έκανε τη δουλειά του , πιστός στους δύο τροχούς …
         Δούλευε ακόμη και μετά τα 75 του χρόνια , για να συμπληρώνει τα μεροκάματο , όπως έλεγε , καθώς η σύνταξη που έπαιρνε , δεν έφθανε . Γεννημένος στην Άλλη Μεριά – Πηλίου ,  ο Ανανίας Ανανιάδης είχε παντρευτεί στη Νέα Ιωνία . Εκεί απέκτησε και οικογένεια , δύο κορίτσια , ενώ πρόλαβε να δει εγγόνια και δισέγγονα .
         Το κατάστημά του το λειτουργούσε στη 2ας Νοεμβρίου από το 1949 … Άλλωστε , όποιος είχε καινούργιο ποδήλατο εκείνη την εποχή , ήταν πλούσιος .
         Εκμίσθωνε επίσης δίκυκλα μοτοποδήλατα , αλλά και ποδήλατα , ενώ τα επισκεύαζε κιόλας . ¨ Την τέχνη την έμαθα από μικρό παιδί , κοντά σε ένα ποδήλατά , που είχε μαγαζί Παγασών με 2ας Νοεμβρίου ¨ , έλεγε . Στα τελευταία ωστόσο χρόνια και πριν εγκαταλείψει το επάγγελμα , ασχολούνταν με τις διανομές φιαλών υγραερίου .
         Τον έβρισκες στο μαγαζί του από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και πάντα μετάφερε τις φιάλες υγραερίου με το ποδήλατο , όσο μακριά κι αν ήταν η παραγγελία . Το ποδήλατο ήταν η μεγάλη του αγάπη , αφού ήταν η ίδια του η ζωή . Όπως έλεγε , τα ποδήλατα σήμερα είναι φθηνά και κακής ποιότητας , ενώ  παλαιότερα αγόραζες ποδήλατο και το κρατούσες 40 χρόνια …Το δικό του ποδήλατο μάλιστα το είχε πάνω από μισό αιώνα …
         Από το μαγαζί του της 2ας Νοεμβρίου έφθανε με τη φιάλη πίσω του μέχρι τη Νέα Δημητριάδα ή τη Νέα Ιωνία ποδηλατώντας .   
        Η κηδεία του το Σάββατο 10-6-2017 . Αιωνία του η μνήμη.

        Εφημ. ¨ΘΕΣΣΑΛΙΑ¨ , Βόλος . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: