Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

                           Σύμβολα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού

               Ο απόηχος της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας θα κρατήσει πολύ ακόμη . Ο σωματότυπός του , η άνεση των κινήσεών του , το αντίστοιχο στις περιστάσεις ντύσιμό του και , προ πάντων , οι προσεγμένες αντιφωνήσεις του εντυπωσίασαν . Αποκορύφωμα της θετικής εντύπωσης που άφησε , υπήρξε η ομιλία του στο  ¨ ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ¨ . Ελπίζω ότι ημέτεροι άρχοντες να κατάλαβαν τι σημαίνει να είναι κανείς απόλυτα κάτοχος του θέματος που παρουσιάζει και πως μπορεί το ακροατήριό του να γίνεται ¨εύνουν¨ .
              Ευφυής άνθρωπος ο Πρόεδρος Ομπάμα χρησιμοποίησε Ελληνικές λέξεις και τόνισε τη μεγάλη προσφορά της Ελλάδος στον πολιτισμό , και ιδιαίτερα στη Δημοκρατία . Μίλησε για την έννοια ¨πολίτης¨. Την έννοια ¨Δήμος¨. Περιέλαβε στους λόγους του και φράσεις από τον ¨Επιτάφιο¨ του Περικλέους . Σημαντικό μήνυμα για τον θαυμασμό του προς τα επιτεύγματα των προγόνων μας έστειλε και με την επίσκεψή του στην Ακρόπολη , με σπορ ντύσιμο , και την ξενάγησή του στο μουσείο της Ακρόπολης , με επίσημη ενδυμασία . Γιατί αναφέρω το ντύσιμο ; Μα γιατί κάτι τέτοιες λεπτομέρειες φωτίζουν περισσότερο την ποιότητα ενός ανθρώπου , στέλνοντας και ανάλογα μηνύματα .
             Ακούγοντας τα περί Επιταφίου του Περικλέους αρκετοί εξ ημών επιστράτευσαν τις αναμνήσεις τους από τη σχολική τους ζωή , προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις σχετικές , υψηλού επιπέδου , προεδρικές αναφορές , όσοι διδάχθηκαν τον ¨ Επιτάφιο ¨ . Γιατί την ευκαιρία αυτή δεν την είχαν , δυστυχώς γι’αυτούς , όλοι οι σημερινοί ενήλικες συμπολίτες μας , για να μπορέσουν να αντιληφθούν γιατί ένα τέτοιο σημαντικό πρόσωπο συγκαταλέγει στους λόγους του περί χρέους , ελλειμμάτων και προσφυγικού και έννοιες , όπως ¨ πολίτης ¨ και ¨ Δημοκρατία ¨. Και γιατί ένας πλανητάρχης στέκεται με θαυμασμό μπρος στην προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου .
             Ο ¨ Επιτάφιος ¨ του Περικλέους , του Θουκυδίδη ακριβέστερα , διδασκόταν για δεκαετίες στη Γ΄τάξη όλων των Γενικών Λυκείων , σε όλους τους μαθητές . Δινόταν , έτσι , η ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεαροί ΄Ελληνες τις έννοιες : Πόλις , ελευθερία , πολίτης , δημοκρατία , δικαιοσύνη , φιλοσοφία , αρετή , τέχνη , ευεργεσία , φιλανθρωπία , αγώνας , πατρίδα .
             Να συζητήσουν , να προβληματιστούν , να αμφισβητήσουν , να γνωρίσουν το ύφος του Θουκυδίδη , ενός καταπληκτικού μυαλού , που θαυμάζουν και μπροστά του στέκονται ενεοί οι ανά τον πλανήτη καλλιεργημένοι άνθρωποι .
             Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι βάσιμη η πληροφορία μου , ότι σταματά η διδασκαλία του κειμένου αυτού στα Λύκεια της πατρίδος του Περικλή και του Θουκυδίδη .
             Γιατί αν συμβαίνει κάτι τέτοιο , και μας επισκεφθεί μελλοντικά αναλόγου μεγέθους πρόσωπο , με γνώση , αναμφισβήτητα , του αρχαίου μας κόσμου , οπωσδήποτε , θα εκτεθούμε αν , απαντώντας σε σχετικό του ερώτημα , το πληροφορήσουμε ότι η σημερινή Ελλάδα θεωρεί περιττή τη διδασκαλία κειμένων του είδους αυτού …

            Χρ.  Ξενάκης – Φιλόλογος

            Βόλος – 20/11/2016  . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: