Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

                          Έβλεπαν πολλά χρόνια μπροστά
               Στις δεκαετίες του 80 και του 90 , δύο πολιτικά  πρόσωπα λάμπρυναν  με την παρουσία τους την πολιτική σκηνή της Ελλάδος . Ήταν ο Αντώνης Τρίτσης και ο Γιώργος Γεννηματάς .
               Σχεδόν συνομήλικοι , πτυχιούχοι του Ε.Μ.Π., , Αρχιτέκτων ο Τρίτσης , Πολιτικός Μηχανικός ο Γεννηματάς .
               Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1937 . Ήταν μοναχογιός . Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τα Κοντογουράτα της Κεφαλονιάς και η μητέρα του ήταν η Νίκη Τρίτση . Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 αποφάσισαν οικογενειακώς να εγκατασταθούν στην Αθήνα .
               Ο Αντώνης Τρίτσης αρχίζει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ . Παράλληλα υπήρξε αθλητής στίβου και ιδιαίτερα στο Δέκαθλο , όπου είχε και πολλές διακρίσεις . Με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράϊτ πήρε το δίπλωμα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλλινόϊς το έτος 1963 . Το έτος 1967 κάνει το διδακτορικό στη Χωροταξία στο Σικάγο .
               Το έτος 1974 ήταν σημαντικός κρίκος στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ,το οποίο προσπάθησε να το οργανώσει στα πολυαγαπημένα του νησιά την Κεφαλονιά και Ιθάκη , το οποίο και πέτυχε .
               Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τοποθετήθηκε Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος .Σε μια συνέντευξή του , είχε αποκαλύψει τον εξής διάλογο που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή :
              ¨ Καλά τα πας εσύ , αλλά για να φτιάξεις την Αθήνα πρέπει να την γκρεμίσεις πρώτα ¨.
                Ήμουν έτοιμος να του απαντήσω , σχολίασε γελώντας ο Αντώνης , ως εξής :
              ¨ Αστειεύεσθε κύριε Πρόεδρε , να καταστρέψω το έργο σας ¨ .     
                Το 1985 επανεκλέχθηκε βουλευτής στην Κεφαλονιά και το 1986 έγινε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων . Παραιτείται από υπουργός το 1988 λόγω διαφωνιών με  την Ιεραρχία της Εκκλησίας σε θέματα αρχών .
               Τον Μάρτιο του 1989 κάνει δικό του κόμμα , το οποίο αποτυγχάνει στις εκλογές .
               Στις 14-10-1991 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων , με σκοπό να αποκαταστήσει τη ιστορικότητα της πόλης , όμως ,δεν πρόλαβε να δικαιωθεί διότι στις 7-4-1992 πεθαίνει ξαφνικά .
              Αν είχε ζήσει ο Γιώργος Γεννηματάς η Ελλάδα θα ήταν άλλη σήμερα . Ήθος , ανθρωπιά , έμπνευση , εργατικότητα , αλληλεγγύη και άλλα πολλά χαρίσματα θα μπορούσαν να αναφερθούν ως χαρακτηριστικά του . Με Πρωθυπουργό εκείνον κανείς δεν θα διενοείτο να χώσει τα δάκτυλά του στο μέλι , να παίξει παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα , να παράσχει εκδούλευση , να διορίζει από το παράθυρο .
             Κάποτε είχε πει : ¨ Τρέμω αυτούς που είναι υπερβολικά φιλόδοξοι , χωρίς όμως να διαθέτουν σοβαρή πολιτική σκέψη και κοινωνικές ευαισθησίες ¨ .
              Ο Γιώργος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939 . Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς , δικηγόρος και οικονομολόγος .
              Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο ΕΜΠ . Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα για πολλά χρόνια . Μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Κώστα Λαλιώτη αποτελούσαν την Τρόϊκα , την Τριανδρία του  ΠΑΣΟΚ . Εκπροσωπούσαν τον Πρόεδρο Ανδρέα Παπανδρέου σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.
               Το 1981 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής .Υπουργός Εσωτερικών από το 1981 έως το 1984 . Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 1984 έως το 1987 και Υπουργός Εργασίας από το 1987 έως το 1989.
Στις εκλογές της 10 Οκτωβρίου 1993 εξελέγη πρώτος στη Περιφέρεια της Α΄Αθήνας και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
             Τον Ιανουάριο του 1992 , με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες μέρες αργότερα ο ίδιος ανακοινώνει στους δημοσιογράφους ότι πάσχει από καρκίνο , λέγοντας ότι υπάρχουν μερικές στιγμές που το συναίσθημα ξεχειλίζει , δεν είναι από μάρμαρο . ¨ Είναι γνωστό ότι έχω καρκίνο , αλλά θα το παλαίψω ¨ , δήλωσε .
             Πέθανε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου 1994 . Μετά τον θάνατό του , για να τιμηθεί το έργο του , πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας πήραν το όνομά του .
             Πριν πεθάνει άφησε την ιδιόχειρη πολιτική του διαθήκη:
           ¨ Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν . Εκτός από ευχές απαιτείται Εθνική συνενόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση .
              Για το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα , περίσκεψη και αποτελεσματικότητα . Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών , που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη .
              Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου .
              Γιώργος Γεννηματάς ¨ .
              Η απώλεια ήταν μεγάλη , καθώς επρόκειτο για άνθρωπο και πολιτικό , έντιμο , μετριοπαθή με μεγάλο πολιτικό και προσωπικό ήθος .       
Ο Αντώνης Τρίτσης και ο Γιώργος Γεννηματάς ¨ έφυγαν νωρίς¨ . Η Ελλάδα περίμενε πολλά από αυτούς . Έχασε δύο από τα καλύτερα παιδιά της . Ας είναι αιωνία η μνήμη τους .  


Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 16/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: