Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

                         Υποσχόταν έρωτα και μοίραζε Υπουργεία

               Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης ήταν αρχηγός του  κόμματος των Κυανολεύκων , από τη δεκαετία του 30 και σήμερα το όνομά του έχει καταντήσει συνώνυμο της γραφικότητας .
               Γεννήθηκε το 1895 στο Αδραμύττι της Μικράς Ασίας με το όνομα Τηλέμαχος Νταλάκας . Κατά την διάρκεια του Α΄Παγκ.Πολέμου η οικογένειά του κατέφυγε στη Μυτιλήνη . Πήρε μέρος ως λοχίας στη Μικρασιατική Εκστρατεία , αλλά όταν επέστρεψε στο νησί του , είχε τρελαθεί λόγω μιας ερωτικής απογοήτευσης . Έτσι ανέβηκε στην Αθήνα με ένα καπέλο που δεν αποχωριζόταν ποτέ και με τις μπερδεμένες του ιδέες .
             Στα 30 του γυρνούσε στους δρόμους της Πρωτεύουσας πάντα ντυμένος κομψά και έβγαζε λόγους υποσχόμενος ευδαιμονία , ως μέλλων Κυβερνήτης , ενώ είχε αποκτήσει και το παρατσούκλι ¨ πρόεδρος ¨ .
             Καλούσε όποιον ενδιαφερόταν να μπει σε κάποιο υπουργείο να δηλώσει το όνομά του και να του δώσει δύο δραχμές για τα έξοδα ορκωμοσίας , ενώ υποσχόταν και την ίδρυση υπουργείου έρωτα .
             Βέβαια στα καφενεία οι άνθρωποι τον πείραζαν , αλλά εκείνος συνέχιζε να λέει το στιχάκι του : ¨ Αθηναίοι βγάλτε με και θα περνάτε φίνα , φρενοκομεία πάμπολλα θα κτίσω στην Αθήνα ¨ .
             Η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε τα όρια της πλατείας Συντάγματος και έτσι μεγάλα αυτοκίνητα κατέφθαναν από κάθε πλευρά της πόλης για να τον μεταφέρουν σε εκδηλώσεις της αριστοκρατίας , η οποία λάτρευε να διασκεδάζει με τους λόγους του .
             Είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο ψυχιατρείο και κάθε φορά που έβγαινε από εκεί δήλωνε πως δεν θα ξαναασχοληθεί με την πολιτική και πως μόνον θα λέει την γνώμη του , σε όποιον του τη ζητά . Το έτος 1956 όταν παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής , ένας φαρσέρ παρέδωσε σημείωμα στον Δελαπατρίδη , που έλεγε ότι τον καλεί ο Πρόεδρος της Βουλής να ορκισθεί Πρωθυπουργός . Εκείνος αμέσως ετοιμάστηκε βάζοντας τα καλά του και μαζί με ένα πλήθος από πίσω του να τον επευφημεί έφτασε στη Βουλή . Την ώρα που έδειχνε στο φρουρό της πύλης το σημείωμα , έτυχε να βγαίνει ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Τάκης Ροδόπουλος , ο οποίος αφού κατάλαβε τη φάρσα και μη θέλοντας να τον κακοκαρδίσει , του είπε : ¨ Πρόεδρε ο Βασιλεύς απουσιάζει και ο Αρχιεπίσκοπος είναι άρρωστος . Τι λες ; Να το αναβάλουμε ; ¨
            Έτσι , ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης ικανοποιημένος υποκλίθηκε και αποχώρησε . Τελικά , κατέληξε αλκοολικός και πέθανε τον Ιούνιο του 1960 στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας , μετά από νοσηλεία 20 ημερών κατά την διάρκεια της οποίας δεν ήρθε κανείς να τον επισκεφτεί . Κηδεύτηκε από τον Δήμο Αθηνών .


           Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος , 7/11/2016     

Δεν υπάρχουν σχόλια: