Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

                                         Στα 93 του και εργάζεται


                Είναι σήμερα 93 ετών και εξακολουθεί να εργάζεται . Δεν διάβασες λάθος φίλε αναγνώστη . Είναι μία πραγματικότητα . Ο Ζάχος Χατζηφωτίου γράφει και στις μέρες μας το χρονογράφημά του στην ¨ Εστία ¨ . Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος τον Οκτώβρη του 1940 ήταν, όπως λέει ο ίδιος , 17 ετών . Σήμερα είναι 93 ετών υγιέστατος και αισιόδοξος για το ¨ αύριο ¨ .
               Γεννήθηκε στην Πλάκα και αποφοίτησε από το πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών . Στα δεκαεπτά του απέδρασε στην Αίγυπτο  και πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις . Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογενείας του , μέχρι το 1956 . Από εκείνη τη χρονιά και για έξι χρόνια διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι .
              Από το 1962 μέχρι το 1970 εμφανίστηκε ως συγγραφέας και δημοσιογράφος . Αργότερα έγραφε χρονογραφήματα στην εφημερίδα ¨ Καθημερινή ¨ , στον ¨ Ταχυδρόμο ¨με το ψευδώνυμο ¨ Ίακχος¨ και στα ¨Νέα¨ ως ¨ Διακριτικός ¨ . Έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία και έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την εκπομπή που είχε στη τηλεόραση με τον τίτλο ¨ Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου ¨ .
             Παντρεύτηκε δύο φορές . Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μια από τις δύο σε ένα γάμο που διήρκησε πέντε χρόνια , από το 1962 μέχρι το 1067 . Εκείνη , ¨όμως¨, τον χώρισε διότι δεν της ήταν πιστός .
            Σήμερα στα 93 του χρόνια , όπως λέει , αν και μεγάλος σε ηλικία , εξακολουθεί να εργάζεται .
           Αρθρογραφεί στη εφημερίδα ¨ Εστία ¨ και παραμένει πρόεδρος σε πολλά ιδρύματα . Δεν φοβάται μάλιστα τον θάνατο . ¨ Γιατί να τον φοβηθώ ; Είμαι 93 ετών . Μπορεί να μην είμαι 20 ετών , αλλά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα υγείας ¨ .
           Και συνεχίζει , αναφερόμενος για τη συγγραφική του αγάπη : ¨ Έχω γράψει μέχρι τώρα 31 βιβλία , αλλά έχω πρόβλημα με τα θέματα . Δεν ξέρει κανείς τι να γράψει , έτσι όπως είναι τα πράγματα ¨ .
          Υποστηρίζει δε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή του . ¨ Και ποιου τη ζωή δεν έχει επηρεάσει ; Όταν για παράδειγμα είχα μία σύνταξη με 45 χρόνια σε εφημερίδες , πάνω από 2.000 Ευρώ και τώρα παίρνω κάτω από 1.000 Ευρώ, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά . Αυτό δείχνει ότι το Κράτος με κλέβει αυτή τη στιγμή ¨, τονίζει .
          Πιστεύει ότι ακόμα και με εκλογές δεν θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα και λέει ότι αν οι Έλληνες κληθούν να πάνε στις κάλπες , θα είναι ό,τι ποιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή . Αυτή τη στιγμή , αν ήταν νέος , θα έφευγε από τη χώρα , για μια καλύτερη ζωή . Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί ότι ¨ διοικούν ουσιαστικά οι υπάλληλοι της Τρόϊκας τη χώρα μου ¨ .
          Βέβαια , ο Ζάχος Χατζηφωτίου , ανεξάρτητα από την πολιτική συνείδηση για την κατάσταση στη χώρα μας , υπήρξε μια ζωή λάτρης του γυναικείου φύλου . ¨ Τι θέλετε να ήμουν ; Του ανδρικού ; Οι πιο πολλοί στην τηλεόραση , έτσι είναι . Εγώ προτίμησα τις γυναίκες ¨. Καταλήγει χαριτολογώντας .
          Αγαπητέ Ζάχο . Η παρουσία σου στον καθημερινό Τύπο , σε όλους εμάς τους παλιούς , δίνει χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα της ζωής . Με το βροντερό ¨ παρόν¨ σου , μας λες ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ηλικίες , αλλά το πώς αισθάνεται κανείς ,κάθε πρωί , όταν ξυπνά , για να αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα .
Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος , 3/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: