Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Παντελής Μαγουλάς


               Ποδοσφαιρική φυσιογνωμία .Ηγετική και διοικητική μορφή .

Ιδρυτικό στέλεχος της Νίκης Βόλου .

             Επάξια η επωνυμία του γηπέδου της Νίκης  ¨ Παντελής Μαγουλάς ¨ και αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε να αναφερθώ στο όνομα , στο πρόσωπο και στη δράση του . Υπήρξα ένας εκ των συνεργατών του και έχω πειστεί ότι ήταν , είναι και θα είναι το εξέχον εσαεί πρόσωπο του συλλόγου της Νίκης . Σπίτι του θεωρούσε το γήπεδό της . Πάτησε πόδι και το έκανε θρησκεία να αγοραστεί πάση θυσία και να γίνει ιδιόκτητο το σημερινό γήπεδο . Επέμενε πεισματικά και αγωνίστηκε έως ότου αυτό έγινε πραγματικότητα . Η αγάπη του για τη Νίκη δεν έχει προηγούμενο . Αυτό ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο . Στην ψυχή του ήταν ένα μεγάλο παιδί . Στο έπακρο ανιδιοτελής , δίκαιος και ειλικρινής . Το συμφέρον του συλλόγου υπεράνω όλων . Θυμάμαι ακόμα , πολύ έντονα , όταν το 1947 , που τελείωνα  το Β΄Γυμνάσιο Βόλου , με φώναξε και μου είπε : ¨ Σε στρατολογώ και θέλω να δείξεις πόσο αγαπάς τη Νίκη ¨ . Εκείνη την εποχή διατηρούσε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και εγκαταστάσεων στο Φαρδύ , στη στάση Μαυρομάτη στη Ν . Ιωνία , όπου σήμερα το καφενείο ¨ Ντάφη ¨ . Σ’αυτό το μαγαζί χτυπούσε και η καρδιά της Νίκης . ¨ Γραφομηχανή ξέρεις , μου λέει , να έρχεσαι όποτε έχεις χρόνο και να διεκπεραιώνεις την αλληλογραφία του συλλόγου , εισερχόμενα , εξερχόμενα με τήρηση μητρώου και πρωτοκόλλου , που θα τα βρεις έτοιμα στο γραφείο μου ¨ . Εκείνο ήταν . Από τότε πρόσφερα τις υπηρεσίες μου ολόψυχα γι αυτό που έκανα με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση .

               Τον επόμενο χρόνο , μου είπε : ¨ Ας είσαι νέος , στις εκλογές που έρχονται θα βάλεις υποψηφιότητα για να συμμετάσχεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και θα εκλεγείς , να είσαι σίγουρος ¨ . Έτσι κι έγινε . Από τότε και μέχρι που στρατεύθηκα , έκανα χρέη Γενικού Γραμματέα στη μεγάλη μου αδυναμία τη Νίκη Βόλου .

               Με αυτή τη συνεργασία κατάλαβα πόσο μετρούσε η προσωπικότητα και η δράση του Π. Μαγουλά . Άκρως ανιδιοτελής , το επαναλαμβάνω , εργατικός , φιλότιμος , έντιμος και με αμέτρητη αγάπη γι αυτόν το σύλλογο που λέγεται Νίκη Βόλου . Επί πλέον μου δόθηκε ο χρόνος να διαπιστώσω , πως λειτουργούσε ο άνθρωπος αυτός που ήταν ολόψυχα δοσμένος στην ιδέα της Νίκης .

               H Nίκη σε καθημερινή βάση ήταν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής . Το είναι του και η ύπαρξή του . Τέτοιοι άνθρωποι αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για τη σημερινή εποχή του χρήματος . Ο Παντελής Μαγουλάς χωρίς να θελήσω να υποτιμήσω τούς κατά καιρούς συνεργάτες του , μέσα στους οποίους υπήρξα και εγώ , ήταν φαινόμενο . Ένα κυνηγημένο προσφυγόπουλο ήρθε στο Βόλο φτασμένος μπαλαδώρος , από τον Απόλλωνα Σμύρνης , δημιούργησε δική του δουλειά και ταυτόχρονα αφοσιώθηκε στο ποδόσφαιρο και πρωτοστάτησε στην ίδρυσε , την προκοπή και πρόοδο της Νίκης . Μέσα σε όλα αυτά δεν του ξέφυγε το μεγάλο του όνειρο και όραμα για την ιδιοκτησία του γηπέδου , που χρησιμοποιούσε εξ αρχής η Νίκη και που σήμερα τιμά και φέρει επάξια το όνομά του . Δεν γνωρίζω αν στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα επαρχιακά σωματεία που να έχουν δικό τους γήπεδο . Είναι σπάνια περίπτωση . Θα μου μείνει αξέχαστη η πολύπλευρη εργατικότητά του . Είχε δυνάμεις ώστε να προλαβαίνει όλα και τη δουλειά του και τις φροντίδες για τη Νίκη .

               Στις παρέες που έκανε ήταν ευχάριστος και χωρατατζής . Όλες αυτές οι ενασχολήσεις και δράσεις τον έκαναν να μην του μένει χρόνος για να δημιουργήσει δική του οικογένεια , ούτε ο ίδιος , ούτε η αδελφή του Έλλη ( δασκάλα ) . Τέλος , μπορώ να πω ότι ο Παντελής Μαγουλάς έζησε αγκαλιά με το σύλλογο της Νίκης και έφυγε από τη ζωή , αφού αγαπήθηκε από τον κόσμο της και τους ποδοσφαιριστές , που τον γνώρισαν σαν παιδιά του και δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ .

               Εκείνη την εποχή στο Βόλο πέρασε σαν ποδοσφαιρική φυσιογνωμία. Εξελίχθηκε σε ηγετική και διοικητική μορφή στη Νέα Ιωνία και στο Βόλο . Υπήρξε ο εκ των ιδρυτών και διοργανωτών της μεγάλης Νίκης Βόλου . Οι παρακαταθήκες που άφησε είναι πάντα μπροστά μέ αγώνες , με πίστη , φιλότιμο και καθαρά χέρια .

               Η σημερινή και η μελλοντική Νίκη , πρέπει να τον έχουν σαν προμετωπίδα και ίνδαλμα . Έφυγε σαν ήρωας .

 

               Ευθύμιος Συρβανίδης – Βόλος 5/3/2016

 

 

 

 

 

 

 

 
               

Δεν υπάρχουν σχόλια: