Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Σημαντικά και σπουδαία αφιερώματα


               Συμπληρώθηκαν την 6 Μαρτίου 2016 , 122 χρόνια από την μετατροπή του περιοδικού  ¨ Εστία¨ σε καθημερινή εφημερίδα . Παρά το γεγονός ότι σημαντικά και σπουδαία αφιερώματα έχουν γίνει μέχρι τώρα σε διάφορες ιστορικές επετείους , παραμένουν άγνωστες ιστορικές στιγμές ,  παράμετροι , που αφορούν την¨ Εστίαν¨ , της οποίας ο τίτλος συμπληρώνει εφέτος 140 χρόνια ζωής από τότε που είδε το φως της δημοσιότητος αρχικώς ως περιοδικό .

              Το γεγονός ότι το πρώτο φύλλο της εφημερίδος εκδόθηκε σε τριανταφυλλί χαρτί , ότι εκδόθηκε ¨ανάποδα¨ και συνεχίζονται να μετράνε διπλά τα χρόνια , δηλαδή υπολογίζεται το 1876 ως έτος ιδρύσεως και το 1894 ως έτος εκδόσεως της εφημερίδος , τροφοδότησαν έρευνες , συζητήσεις και θρύλους . Στο γεγονός αυτό συνέβαλαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής , όπως ο Γεώργιος Σουρής , ο οποίος έσπευσε να προαναγγείλει την μετατροπή του περιοδικού σε εφημερίδα :

            ¨ Εστία η περίπυστος και πολυχαϊδεμένη ,

              όπου προς πρόοδον οργά και στάσιμος δεν μένει ,

              αλλάζει σχήμα και μορφήν προς το κοινό συμφέρον

              κι αίφνης μεταμορφώνεται την άλλην εβδομάδα

              εις φύλλον καθημερινόν εκ των σπουδαιοτέρων

              όπου θ’αφήσει εποχήν καθ’όλην την Ελλάδα . ¨ 

              Αυτά και άλλα πολλά έγραφε στον ¨ Ρωμιό ¨ του , περίπου ένα δεκαήμερο πριν από την έκδοση της εφημερίδος του φίλου και συνεργάτη του Γεωργίου Δροσίνη .

              Προσωπικότητες εμβληματικές , οι οποίες μας καλούν ακόμη και σήμερα να ανατρέξουμε στο παρελθόν αντλώντας διδάγματα για το μέλλον .

 

              Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 9/3/2016  

Δεν υπάρχουν σχόλια: