Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλη νίκη δια τον άνθρωπο η συγγνώμη


               Πριν πολλά χρόνια , σ’εκείνα τα αλησμόνητα χρόνια του παλαιού Γυμνασίου , της δεκαετίας του Πενήντα , ο φιλόλογος καθηγητής της Τάξης μας είχε την φαεινή ιδέα να μας βάλει στην ¨ Έκθεση Ιδεών ¨ το παραπάνω θέμα .

               Μεγάλος ο πειρασμός , τεράστια η πρόκληση να καταπιαστούμε , τόσο νέοι , εμείς , με την έννοια της συγγνώμης  και με τις καταβολές , τις επιπτώσεις και τις συνέπειες , που κουβαλά ο όρος .

             ¨Ενώπιος Ενωπίω¨ . Αντιμέτωποι με το εαυτό μας , πολλές φορές , θα βρεθούμε στα μονοπάτια του βίου μας . Εδώ απαιτείται και χρειάζεται καλός χειρισμός . Να βρούμε τη λύση , να λύσουμε το πρόβλημα και να προχωρήσουμε . Ας ξεκινήσουμε από την αρχή , πως συναντήσαμε το πρόβλημα , πως το χειριστήκαμε και τι προτάσεις κάναμε . Σε περίπτωση μη ανεύρεσης λύσης , απαιτούνται γενναίες αποφάσεις . Αν αποδεχθεί ότι κάναμε λάθη και ότι οι επιλογές μας και οι προτάσεις , που θέσαμε κατά προτεραιότητα , δεν ευσταθούν , δεν τις δέχεται η κοινωνία , υποχωρούμε και ακολουθούμε την ενδεδειγμένη Γραμμή της άλλης Πλευράς , που εμπνεύστηκε και χειρίστηκε το πρόβλημα .

              Μια γενναία υποχώρηση είναι η συγγνώμη . Ουδείς αλάνθαστος . Σήμερα εγώ , αύριο εσύ . Άλλωστε η λαϊκή ρήση ¨ μαθαίνω  από τα λάθη μου δεν είναι τυχαία ¨ .

              Αυτές τις παραπάνω σκέψεις και προτάσεις , έκανα , εκείνα τα χρόνια του Γυμνασίου και ομολογώ ότι δεν άλλαξαν και σπουδαία πράγματα , από τότε , όσον αφορά το κοινωνικό γίγνεσθαι και φέρεσθαι των ανθρώπων .

 

              Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 25/2/2016  

Δεν υπάρχουν σχόλια: