Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό


               Ρόδος , Κυριακή 7 Μαρτίου 1948 . Το ηρωικό ¨ ΟΧΙ ¨ του Κυβερνήτου της Ελλάδος Ιωάννου Μεταξά την 28 Οκτωβρίου 1940 και το Έπος του 1940 στα βουνά της Πατρίδος μας , δεν σηματοδοτούν μόνο την είσοδο της Ελλάδος στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο , σηματοδοτούν συγχρόνως και τη Λύτρωση της Δωδεκανήσου από δεσμά δουλείας  630 χρόνων και σημαίνουν την αφετηρία της πορείας της προς την ενσωμάτωση με την Μητέρα Ελλάδα .

               H μαρτυρική Δωδεκάνησος διαδοχικά κατελήφθη το 1306 από τους Σταυροφόρους Ιωαννίτες Ιππότες , το 1523 από τις ορδές των Οθωμανών , την 5 Μαΐου 1912 από τους Ιταλούς και τελικώς το 1943 από τους Γερμανούς .

               Την 7 Μαρτίου 1948 σε επίσημη τελετή , στη Ρόδο , έγινε παρουσία των Βασιλέων και μελών της Κυβέρνησης η τελετή προσάρτησης της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Πατρίδα . Τα 12 νησιά είναι τα ακόλουθα : Ρόδος , Κάλυμνος , Κάρπαθος , Αστυπάλαια , Νίσυρος , Πάτμος , Χάλκη , Κάσος , Σύμη , Κως , Λέρος , Καστελόριζο . Μεταξύ άλλων είπε ο Βασιλεύς Παύλος στο Διάγγελμά του : ¨ ... Η σημερινή μέρα επληρώθη με πολύ αίμα και πολλά δάκρυα , αλλά μόνον με αίμα και δάκρυα γράφονται ιστορίαι , όπως η Ελληνική . Η Δωδεκάνησος υπήρξε ένας εκ των λαμπροτέρων αστέρων εις τον ουρανόν του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού . Υπήρξε πάντοτε ένδοξον προπύργιον των αγώνων της Φυλής και μήτηρ υπερηφάνων και ανδρείων τέκνων ...

 

              Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 6/3/2016  

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: