Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στον Κώστα Λιάπη


               Μια σειρά από τοπικούς φορείς που υπηρετούν τον πολιτισμό , αποφάσισαν να αποδώσουν τιμή στον συμπολίτη μας Κώστα Λιάπη , με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα χρόνων ζωής και εξήντα χρόνων πολύτιμης προσφοράς του στα Γράμματα και στον Πολιτισμό ,  την Εκπαίδευση , την τοπική παράδοση και ιστορία , τη λαογραφία και τη λογοτεχνία , την έρευνα και γενικά στη Βολιώτικη κοινωνία . Ο σκοπός της εκδήλωσης , είναι να επιβραβευτεί εν ζωή ένα επίλεκτο μέλος  της  τοπικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας , πράξη που , μέσα στη σημερινή πνιγηρή πραγματικότητα , προβάλλει σαν ένα φως αισιοδοξίας , δείχνοντας ένα πρότυπο μίμησης και δρόμους ελευθερίας , ιδιαίτερα στους νέους . Να σημειωθεί ακόμη  , ότι πρόσφατα ο Κ . Λιάπης τιμήθηκε για μια ακόμη φορά από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας , την Ακαδημία Αθηνών με Ά έπαινο , για το ανέκδοτο έργο του , με τίτλο ¨Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στο παραδοσιακό Πήλιο ¨ .

               Η ανοικτή εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Λιάπη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο ¨Γιάννης Κορδάτος ¨ του κτιρίου ¨ Αλέξανδρος Δελμούζος ¨, του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

               Μετά το πέρας της εκδήλωσης κυκλοφόρησε η έκδοση ενός τιμητικού συλλογικού τόμου με τίτλο ¨ Φίλιος αμητός ¨ , φιλική σοδειά , φιλική προσφορά . Με τον ¨ Φίλιο αμητό ¨ στον οποίο συμμετέχουν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της πόλης μας , αφενός φωτίζεται πιο πολύ ο βίος και η πολιτεία του συμπολίτου μας , εκπαιδευτικού , ερευνητή και λαογράφου Κώστα Λιάπη και αφετέρου δίνεται η ευκαιρία σε φίλους του να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο την εκτίμηση και την αγάπη προς το πρόσωπό του .

 

              Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλήθηκαν στιγμιότυπα της ζωής του Κώστα Λιάπη ( video wall ) προσφορά του Πανεπιστημονιακού Γ. Κοντομήτρου . Γενική ομιλία για τον τιμώμενο από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Β.Δ.Αναγνωστόπουλο . Παρουσίαση του τιμητικού τόμου ¨ Φίλιος ομητός ¨ , από τους Γιώργο Κοντομήτρο δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Αντώνη Σμυρναίο , επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

              Ομιλία με θέμα ¨ Παράδοση και νεωτερικότητα στο λαϊκό μας πολιτισμό ¨ από τον Αριστείδη Δουλαβέρα , αναπληρωτη καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου .  Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και τους διοργανωτές της εκδήλωσης .

                 Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο Κώστας Λιάπης , ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Ιγνάτιο , τους διοργανωτές της εκδήλωσης και το μεγάλο κοινό , που τον ετίμησαν με την παρουσία τους . Τέτοιες εκδηλώσεις , τόνισε , μου δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω ένα έργο ζωής που άρχισα από τα νεανικά μου χρόνια και τόσο αγάπησα .

                 

               Τα σωματεία που συμμετείχαν στην κοινή εκδήλωση είναι κατ’αλφαβητικήν σειράν : Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου , Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών , Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων ( ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ ) , Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής παρέμβασης ¨ Ιωλκός ¨, Λύκειον Ελληνίδων Βόλου , ¨ Μαγνήτων κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος ¨ , ¨ Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ¨ Το Εγγλεζονήσι¨ , Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας ¨ Ίωνες ¨ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας .

 

Β.Π.- Βόλος 28/11/2015 .  

                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: