Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Άνθρωπος ... ο ελαχιστότατος


               Ο αείμνηστος Νίκος Τσιφόρος  ( 1909 – 1970 ) , υπήρξε μια δυνατή πένα σαν δημοσιογράφος και συγγραφέας . Ταλαντούχος του γράφειν από μικρός μπήκε γρήγορα στο κλαμπ των φτασμένων πνευματικών δημιουργών .

              Πολυδιάστατο μυαλό έγραφε σε καθημερινή βάση διηγήματα , θεατρικά έργα , σενάρια ταινιών , σχολιάζοντας συγχρόνως την επικαιρότητα . Από ένα βιβλίο του με τίτλο ¨ Τα παιδιά της πιάτσας ¨ ας διαβάσουμε ένα δείγμα της γραφής του :

        ¨... Λες έχω αμπέλια και χωράφια και σπίτια γης . Κουράδες έχεις . Κανένας άνθρωπος δεν έχει γη . Η γης έχει εμάς και σπάει κέφι μαζί μας , άσε που την ενοχλούμε κάθε λίγο σαν κοτόψειρες .Δύναμη ;

Μπούρδες . Ίδρωσες να κάνεις μια πολυκατοικία 45 διαμερισμάτων και πλακώνει ένας σεισμός και στην κάνει λιάδα . Πήρες παρασήματα και χειροκροτήματα και ¨ ζήτω ¨ και έρχεται αδερφάκι μου ένα τόσο δα μικρόβιο από συνάχι και σε κάνει μια πτωματάρα χωρίς να το καταλάβεις . Έβαλες παρά στη μπάντα και διέταξες κόσμο ¨ κάντε έτσι ρε μερμήγκια ασήμαντα ¨ και σε πιάνει ένα κόψιμο και είσαι ρεζίλης στη λεκάνη του καμπινέ . Κάνεις τον δυνατό κι έτσι και σε πιάσει μια παγωνιά τρέμεις σαν παλιόσκυλο και από την άλλη μεριά , μια μολόχα , ένα χορταράκι ασήμαντο , κάθεται όλη νύχτα και τρώει τους αέρηδες και τα χιόνια και το πρωί είναι φρέσκο και δεν τούγινε τίποτα .

                   Πούνε η δύναμή σου ρε φιόγκο , κάτω από τούτο εδώ το Σύμπαν , που μας πλακώνει με το βάρος του ; Πούνε τα μεγαλεία σου και τα τουπέ σου ; Μια ανάποδη να πάρουνε τα πράγματα , στα λεφτά , στα πολιτικά , στην υγεία , στα όλα που την βασίζεις , πας ξεγράφτηκες και μήτε που θέλουνε να σε θυμούνται οι άλλοι .

                   Πέθανες και περάσανε πενήντα χρόνια από τότε και μήτε κανένας ξέρει αν υπήρξες , ό,τι και αν έκανες και σε φοβηθήκανε και σε λογαριάσανε ¨ .

 
                   Β.Π. – Βόλος 1-12-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: