Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Άφησε πίσω του ένα μύθο


               Όταν έδινε εισαγωγικές εξετάσεις , το 1937 , για τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και περνούσε από τους πρώτους , ο Διευθυντής – καθηγητής της Σχολής , μεγάλος ηθοποιός , Αιμίλιος Βεάκης είπε : ¨ Δεν ξέρεις πόσο μας δρόσισες με την συμμετοχή σου ...

              Ήταν ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν ( 1921 – 1998 ) , γιος του συγγραφέα Παντελή Χορν .

               Καλλιτέχνης με ταλέντο έκανε μια λαμπρή καριέρα στο Θέατρο , Κινηματογράφο , Ραδιόφωνο .

               Και , όμως , αυτός ο μεγάλος ηθοποιός πάντα είχε τρακ . Δεν έπαψε ποτέ να τον ακολουθεί . Ο ίδιος έλεγε ότι ντρεπόταν και φοβόταν την έκθεσή του στο κοινό ως το τέλος . Γι αυτό και συνήθιζε να διηγείται ένα σχετικό ανέκδοτο . ¨ Μια εκκολαπτόμενη ηθοποιός αναρωτιέται γιατί η καθιερωμένη Γαλλίδα πρωταγωνίστρια Ρεζάν έχει τόσο τρακ πριν από την πρεμιέρα της ενώ , εκείνη δεν είχε καθόλου ¨ . ¨ Δεν πειράζει , παιδί μου , της αποκρίθηκε η Ρεζάν . Το τρακ έρχεται μαζί με το ταλέντο ... ¨ . Και ο Δημήτρης Χορν διέθετε μπόλικο ταλέντο , αν και ορισμένοι τον μέμφονται γιατί το σπατάλησε σε ελαφρούς ρόλους , σε ρόλους χαριτωμένων τύπων και δεν αφιερώθηκε σε ήρωες του δραματικού και του τραγικού ρεπερτορίου , γιατί δεν έπαιξε ποτέ τραγωδία . Ερμήνευσε , ωστόσο , μια σειρά από ρόλους κλασικών και νεοκλασικών δημιουργών , ξεκινώντας από τον Σαίξπηρ .

               Ο κοινός , καλός ηθοποιός , αποδίδει τον ρόλο του . Ο σπουδαίος – και γι’αυτό σπάνιος – ηθοποιός τον βαθαίνει , τον πλαταίνει , τον πλουταίνει .

              Πέρα από καλός και ταλαντούχος ηθοποιός , πέρα από χαρισματικός και πληθωρικός άνθρωπος διέθετε χιούμορ και διάθεση για αυτοσαρκασμό , χαριτωμένος και γοητευτικός συγχρόνως .

              Ο Δημήτρης Χορν άφησε πίσω του ένα μύθο . Αυτός ο μύθος τον ακολουθεί χρόνια και μετά τον θάνατό του , τον συστήνει στις γενιές που δεν τον έζησαν , που δεν θα τον δουν να παίζει , στις γενιές που θάρθουν . Ανήκει στους λίγους εκείνους τυχερούς της ζωής και της τέχνης που έσπασαν τα όρια , που θέτει το επάγγελμά τους , που πήγαν πέραν από την κριτική για την υποκριτική τους , που δεν περιορίστηκε στον έπαινο  για τη σκηνική τους απόδοση .

              Ο Χορν μετέδιδε τη χαρά της ζωής συνδυασμένη με ποιότητα , υψηλό γούστο και καλαισθησία . Ήταν κάπου ανάμεσα στον Φάουστ , έτσι όπως τον υποδύθηκε στο ¨ Αλίμονο στους νέους ¨, στον Κλέωνα του ¨ Μια ζωή την έχουμε ¨ , στον Παύλο της ¨ Κάλπικης Λίρας ¨ , που ήθελε να ζωγραφίσει το ¨ Σ’αγαπώ ¨ με την Έλλη Λαμπέτη .

                Ο Χορν είναι ο ηθοποιός , που έδωσε υπόσταση στα μπουλβάρ και στις κομεντί και δεν χρειάστηκε να ερμηνεύσει Οιδίποδα για να πάρει τη θέση του στην Πινακοθήκη των Ελλήνων Ηθοποιών . Κάθε παράστασή του είχε ενδιαφέρον πρωτίστως για τον ίδιο και όχι για το έργο , που επέλεγε .

               Η παρουσία του εξέπεμπε ΦΩΣ , το μεγάλο , το λαμπερό , το διαχρονικό , το εκφραστικό ΦΩΣ , που είχε μέσα από την τέχνη και την υποκριτική του δεινότητα .

 

               Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 29/10/2015     .                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια: