Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μια ιστορική φράση


               Την φράση ¨ ανθ’ημών Γουλιμής ¨ τη χρησιμοποιούμε στις μέρες μας , όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον , να τον υποβαθμίσουμε .

                Ειπώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη , τον Απρίλιο 1895 , όταν δεν εκλέχθηκε ούτε βουλευτής και στη θέση του εκλέχθηκε με διαφορά 4 ψήφων ο Μιλτιάδης Γουλιμής . Τότε ο μεγάλος πολιτικός διάλεξε την οδό της αυτοεξορίας και απεβίωσε τον επόμενο χρόνο στο Παρίσι .

                Ωστόσο η άποψη που υπάρχει για το γιατρό Μ . Γουλιμή  είναι λανθασμένη . Δεν επρόκειτο για τυχαίο πρόσωπο , αλλά σκεπάστηκε από τον πολιτικό όγκο του Τρικούπη . Ακόμη και η ημερομηνία θανάτου του , που αναφέρεται στα λεξικά ( 1896 ) είναι λανθασμένη . Προσπάθησαν να τον ... πεθάνουν το 1896 , τη χρονιά που ¨έφυγε¨ από τη ζωή ο Χ. Τρικούπης , αλλά εκείνος το 1898 ακόμη πολιτευόταν και ¨έφυγε¨ από τη ζωή τρία χρόνια αργότερα ...

               Εν πάση περιπτώσει ο Μιλτιάδης Γουλιμής αλλά και ο πατέρας του Γεώργιος εκπροσωπούσαν στη Βουλή την επαρχία Μεσολογγίου επί μία ολόκληρη 40ετία . Ήταν απόγονοι ηρωικών αρματολών και καπεταναίων , που αγωνίστηκαν όχι μόνο κατά την Επανάσταση , αλλά και κατά τον 18 αιώνα . Εκείνο που είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι το γεγονός , ότι ο Τρικούπης πολιτευόταν επί μακράν ετών στη περιφέρεια του Μεσολογγίου σε συνδυασμό , μαζί δηλαδή , με τον Γουλιμή , ο οποίος ήταν εξαιρετικά λαοφιλής στις ορεινές της επαρχίας .

              Παραμονές των εκλογών του 1895 , ο Χαρίλαος Τρικούπης έβλεπε το ρεύμα που διαμορφωνόταν εναντίον του . Εγκατέλειψε , λοιπόν , τον πολιτικό ¨ σύντροφό ¨ του Γουλιμήν , που είχε σταθεί πιστά δίπλα του και συνδέθηκε με τον αντίπαλόν του Δηλιγεώργην , νομίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζει την εκλογή του .

              Ερέθισε , όμως , με την απόφασή του αυτή το συναισθηματικό κοινό της επαρχίας Μεσολογγίου , τον απλό χωρικό , τον τσοπάνο , τον ψαρά οι οποίοι φρόντισαν να ¨ μαυρίσουν ¨ τον Τρικούπη , αφού τότε ακόμη η ψηφοφορία γινόταν με μαύρα και άσπρα σφαιρίδια .

 

              Βασίλειος Παλαμηδάς – Βόλος 5/10/2015

              

Δεν υπάρχουν σχόλια: