Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Βραβείο Νόμπελ


               Τα βραβεία Νόμπελ φέρουν το όνομα του ιδρυτή τους Άλφρεντ Νόμπελ ( 1833 – 1896 ) , Σουηδού χημικού και βιομηχάνου , εφευρέτη της δυναμίτιδος και δίδονται για να τιμούνται κάθε χρόνο οι πέντε προσωπικότητες – χωρίς διάκριση φυλής ή εθνικότητας – οι οποίες ¨ στο έτος που πέρασε προσέφεραν την μεγαλύτερη ωφέλεια στην ανθρωπότητα , στους τομείς της Φυσικής , της Χημείας , της Ιατρικής ή Φυσιολογίας , της Λογοτεχνίας και της Ειρήνης . ( Από το 1969 απονέμεται και βραβείο των Οικονομικών Επιστημών , το οποίο όμως χρηματοδοτείται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας ) .

               Για τη χρηματοδότηση των βραβείων ο Άλφρεντ Νόμπελ συνέστησε με τη διαθήκη του ( 27 Νοεμβρίου 1895 ) Ίδρυμα , το οποίο διέθεσε 31 εκατομμύρια Σουηδικές κορόνες . Από τους τόκους του κεφαλαίου αυτού , χωρισμένους σε πέντε ίσα μέρη , βραβεύονται κάθε χρόνο οι πέντε . Κάθε βραβείο Νόμπελ μπορεί να απονεμηθεί σε δύο ή τρία πρόσωπα ταυτοχρόνως . Πέρα από το ότι θεωρείται η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον κόσμο , συνίσταται και από το χρυσό μετάλλιο , δίπλωμα και χρηματικό ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 40.000 και 50.000 δολαρίων ΗΠΑ .

               Τα βραβεία κάθε έτος απονέμονται στις 10 Δεκεμβρίου , επέτειο του θανάτου του ιδρυτού τους . Η πρώτη απονομή σύμφωνα με τον όρο της διαθήκης του , έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 1901 . Ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης είναι δύο Έλληνες ποιητές που βραβεύτηκαν με το βραβείο ΝΟΜΠΕΛ λογοτεχνίας το 1963 και 1979 αντίστοιχα .

               Δύο περιπτώσεις απονομής βραβείων ΝΟΜΠΕΛ . Η οικογένεια της Πολωνογαλλίδας Φυσικού – Χημικού Μαρίας Κιουρί , έχει κατακτήσει 4 βραβεία ΝΟΜΠΕΛ : Κιουρί Μαρία 1903 ΝΟΜΠΕΛ Φυσικής , 1911 ΝΟΜΠΕΛ Χημείας . Κιουρί Πιερ , σύζυγος Μαρίας , ΝΟΜΠΕΛ Χημείας 1911 μαζί με Μαρία . Ιρένε Ζολιό Κιούρι , πρωτότοκη κόρη της Μαρίας , ΝΟΜΠΕΛ Χημείας 1935 .

               Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πωλ Σαρτρ αρνήθηκε να παραλάβει το απονεμειθέν σε αυτόν , το έτος 1964 , βραβείο ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας . Σε επιστολή του προς τη Σουηδική Ακαδημία δήλωσε , ότι αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε διάκριση από οποιοδήποτε Ίδρυμα .   

 
              Βασίλειος Παλαμηδάς - Βόλος - 17-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: