Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μια συνάντηση με την Άννα


               Φθινοπωρινή νύχτα . Περασμένα μεσάνυχτα και ο ύπνος αργεί . Τα μάτια δεν κλείνουν με τίποτα . Προσπαθώ να ηρεμήσω , όσο μπορώ . Σε λίγο ¨παραδίνομαι¨ στις αγκάλες του Μορφέα .

               Και ξαφνικά μέσα στον ύπνο μου χτυπάει το κουδούνι της πόρτας . Σηκώνομαι , ανάβω τα φώτα και ρωτώ : Ποιός είναι ; Απάντησε μια γνωστή φωνή . Ήταν η Άννα Αϊβαζόγλου , πρόεδρος της ¨Πολιτιστικής Εστίας Ίωνες ¨, Νέας Ιωνίας , Μαγνησίας , που ¨έφυγε¨ πρόσφατα από κοντά μας . 

            -Βασίλη καλημέρα . Άνοιξε σε παρακαλώ . Ήρθα να σε δω και να μιλήσουμε .

           - Πέρασε μέσα καλή μου Άννα και πες μου , τι σου συμβαίνει .

Φέρνω καλά νέα από τον ¨ Επάνω Κόσμο ¨ . Η πόλη μας η Νέα Ιωνία – Μαγνησίας ξαναχτίστηκε . Νέοι δρόμοι , νέες πλατείες χαράχτηκαν,

Σπίτια , με τις καταπράσινες και φρεσκοασβεστωμένες αυλές κοσμούν την πόλη . Οι διατελέσαντες δήμαρχοι Ευάγγελος Καραμπατζάκης , Απόστολος Βολίδης , Γεώργιος Μπαλής , Μιχαήλ Τίκογλου , Γεώργιος Δοξόπουλος , Ανδρέας Βαλαχής μόλις ανέβηκαν επάνω εργάστηκαν και φρόντισαν να μην υστερήσει σε τίποτα αυτή η πόλη .

             Ο περικαλλής ναός της Ευαγγελίστριας έγινε όπως ήταν παλιά.

Με τις εικονογραφίες του , με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του , με τα χρυσά μανουάλια του . Και οι ιερείς του , εφημέριοι σεβαστοί πατέρες Σωτήριος , Νικόλαος , Δημήτριος , Κωνσταντίνος να ιερουργούν τις θείες και άγιες μέρες .

             Τα τρία Δημοτικά Σχολεία το 7ο το 8ο  και το 20ο λειτουργούν κανονικά . Οι τρεις Διευθυντές τους δάσκαλοι από τη Μικρά Ασία Καχριμανίδης , Παναγιώτου , Δουλής αντίστοιχα , αγωνίζονται να λειτουργήσουν σωστά τα προγράμματα της εκπαίδευσης .

             Οι δυό γιατροί παθολόγοι Μιλτιάδης Σουγιουλτζόγλου και Αλκιβιάδης Τζιλούλης , να βρίσκονται κοντά στους ασθενείς για να απαλύνουν τον πόνο και τη δυστυχία τους , με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν την εποχή εκείνη . Τον μοναδικό φαρμακοποιό Λεωνίδα Νησιώτη , να δίνει συμβουλές και φάρμακα , ακόμη και δωρεάν , στους φτωχούς και αδύνατους συμπολίτες μας .

             Το αθλητικό σωματείο η ¨ ΝΙΚΗ ¨ είναι εκεί ξαναγεννημένη . Ο Πρόεδρος Παντελής Μαγουλάς με συνεργάτη του τον προπονητή Νίκο Γκαμέτη αγωνίζονται από τον πρωί μέχρι το βράδυ να στήσουν μια καλή ομάδα . Έχουν στη διάθεσή τους καλό υλικό , παιδιά όλα προσφυγόπουλα , με όρεξη και διάθεση για δουλειά . Ξεχωρίζουν ο Μίμης Κοκκινάκης , Τάσος Μανιατάκης , Λευτέρης Καλιοτζής , Νίκος Δεβριάδης , Δημήτρης Λαλές , Σταύρος Ντάφης , Μπάμπης Ζαντέρογλου και άλλα παιδιά στελεχώνουν την ομάδα και θα κάνουν ένα καλό σύνολο .

               Τα καταστήματα της αγοράς , στο ¨ Φαρδύ ¨ , ξαναστήθηκαν και λειτουργούν κανονικά . Έχουμε μαγαζιά που εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες . Εμπορικά , μπακάλικα , μανάβικα , κρεοπωλεία , ψαράδικα , ζαχαροπλαστεία , καφενεία κ.τ.λ.  Δεν υπάρχει περίπτωση , εμπορικό αγαθό που θα το αναζητήσει ο πελάτης και δεν θα το βρει .

               Και το βράδυ , το κάθε βραδάκι  βάζει η πόλη τα καλά της και όλοι το ¨απολαμβάνουμε ¨ . Οι Μικρασιάτες θα βγουν έξω με τις παρέες τους , με τις συντροφιές τους , έτσι να ξεδώσουν σε στιγμές διασκέδασης . Τα κέντρα , ταβέρνες και τσιπουράδικα , με τις πατροπαράδοτες ανατολίτικες νοστιμιές , με την σπεσιαλιτέ κουζίνα τους περιμένουν τους πελάτες για να τους εξυπηρετήσουν με ό,τι καλύτερο διαθέτουν .

               Αυτή είναι Βασίλη μου η συνοπτική και περιληπτική εικόνα της πόλης  μας , της Νέας Ιωνίας-Μαγνησίας , που λειτουργεί επάνω εκεί ψηλά στην ¨ Αγκαλιά του Θεού ¨ .

               Εσείς εδώ κάτω τι κάνετε ; Πως τα περνάτε ; Έχω δύο χρόνια να μάθω νέα σας .

             -Περνάμε δύσκολα χρόνια Άννα . Η χώρα καταχρεωμένη . Η ανεργία καλπάζει και το χειρότερο προοπτικές ανάκαμψης να μη διακρίνονται στο βάθος του ορίζοντα . Έχω τις ελπίδες ότι ο Καλός Θεός δεν θα μας αφήσει να χαθούμε .

              Είπαμε και άλλα . Άρχισε να ξημερώνει . Το τρένο των 05,30΄ Βόλου – Λάρισας με το σφύριγμά του , μου διέκοψε τον ύπνο . Ξύπνησα . Το όνειρο χάθηκε . Πήρε...μαζί του και την Άννα των ονείρων μας , τη γλυκιά μας Άννα .

 
              Βασίλης Παλαμηδάς – Βόλος 4/10/2015 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: