Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Το νήμα της επιβίωσης


               ¨ Αν η χώρα σου είχε σχεδόν γκρεμιστεί από έναν πόλεμο που δεν τελειώνει και που δύσκολα θα τελειώσει , τότε αναγκαστικά θα έπαιρνες τον δρόμο της φυγής , θα γινόσουν πρόσφυγας , θα ανέβαινες με την οικογένειά σου σε ένα οποιοδήποτε πλοιάριο , για να διασχίσεις τη Μεσόγειο , θα πλήρωνες όσο – όσο , για να στριμωχθείς ... ¨ . Λόγια Σύρου πρόσφυγα , που μόλις αποβιβάστηκε στις ακτές της Χίου , αυτός , η γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους .

               Άφησαν πίσω τους σπίτια , περιουσίες , όλα τα υπάρχοντά τους , για να σωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου . Η συμφορά των Συρίων μου θυμίζει τις περιπέτειες των παππούδων μου , πριν 93 χρόνια τον Αύγουστο 1922 , όταν έξι ορφανά και ανήλικα αδέρφια από το Σεβδίκιοϊ – Σμύρνης , πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς κυνηγημένα από τις ορδές της Τούρκικης θηριωδίας . Πρώτο λιμάνι η Νάξος . Χιλιάδες οι πρόσφυγες στο νησί  . Μετά έξι μήνες προσωρινής παραμονής εγκαταστάθηκαν σε πόλεις της Ελλάδος , όπου στέριωσαν , δούλεψαν και πρόκοψαν .

               Γίναμε  χώρα διερχομένων Συρίων μεταναστών ανά την Ευρώπην . Στα σύνορα της Ελλάδος , στις εξόδους , χτυπά η καρδιά της άλλης Ελλάδος , που θυμάται τους δικούς της πρόσφυγες του 1922 . 

              Εκεί οι Γιατροί του Κόσμου , οι Γιατροί χωρίς Σύνορα , η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ , δίνουν τη μάχη για να ξαναπιάσουν οι πρόσφυγες από τη Συρία το νήμα της επιβίωσης .

              Είθε σύντομα να τελειώσει , αυτός ο τοπικός πόλεμος , που γίνεται στη Συρία και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους . Είναι κρίμα και μέγα έγκλημα από τον μεγάλο υποκριτή που λέγεται Ε.Ε. να ανέχεται τέτοιες οδυνηρές και απαράδεκτες καταστάσεις .

 
             Βασίλειος Παλαμηδάς - Βόλος 3/11/2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια: